Förbo går med i Allmännyttans Klimatinitiativ


2018-11-30

Peter Granstedt, vd och Anders Halldén, styrelseordförande, skriver under klimatinitiativet.
Bild: Förbo
Peter Granstedt, vd och Anders Halldén, styrelseordförande, skriver under klimatinitiativet.

Förbo har beslutat att gå med i Allmännyttans klimatinitiativ, ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet i initiativet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen minskar med 30 procent.


Allmännyttans branschorganisation SABO har i dagarna lanserat Allmännyttans klimatinitiativ, som uppmuntrar de allmännyttiga bostadsföretagen i Sverige att bidra konkret till klimatomställningen.

67 bostadsföretag med 292 824 lägenheter över hela landet har anslutit sig. Förbo beslutade sig tidigt för att anta utmaningen och gå med i Klimatinitiativet.

– Förbo som en del i allmännyttan har en viktig roll för Sveriges klimatomställning och vi vill ta ansvar och gå före genom klimatinitiativet – i samverkan med andra medlemsföretag och med andra aktörer, säger Peter Granstedt, vd på Förbo.

– Detta är ett naturligt steg för oss på Förbo att ta då det ligger helt i linje med vår ambition om att minska vår klimatpåverkan och bli klimatneutrala, säger Krister Lundgren, inköps- och miljöchef på Förbo

– Efter att ha deltagit på uppstarten av initiativet i Stockholm nu i veckan känner vi oss ytterst motiverade att bidra för att nå de övergripande målen, säger Krister Lundgren.

Klimatinitiativet har två övergripande mål:

– Att vi inom allmännyttan tar ansvar i klimatfrågan känns både självklart och angeläget. Särskilt efter den här rekordvarma sommaren och budskapet från FN:s klimatpanel om att det krävs stora och snabba utsläppsminskningar för att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål, säger Anders Nordstrand, vd på SABO.

– Allmännyttan kan i kraft av både sin storlek och sin förmåga att samverka bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Världen står inför en oerhört stor klimatutmaning, säger Anders Nordstrand.




Källa: Förbo