VA-taxan höjs för att rusta osynlig infrastruktur


2018-12-03

Bild: VA SYD

Det finns stora behov av investeringar i den osynliga infrastrukturen för vatten och avlopp. Det innebär höjda avgifter för vatten och avlopp i alla VA SYDs medlemskommuner den 1 januari 2019.

Vatten och avlopp tillhör samhällets osynliga infrastruktur, systemen är gamla och i stort behov av förnyelse. Det förändrade klimatet med intensivare extremväder, som skyfall och torka, påverkar kvalitén på dricksvattnet och ökar kraven på förmågan att hantera stora regn. En ökad belastning från läkemedel, mikroplast och kemikalier gör det svårare att rena avloppsvattnet. VA-verksamheten måste också klara en kraftigare befolkningstillväxt.

– Vi måste agera nu för att få rent dricksvatten och för att våra hav och vattendrag ska må bättre. Det är viktigt att vi tar vår del av samhällsansvaret och hanterar de här komplexa utmaningarna nu. Vi måste vänja oss vid att rent vatten kostar mer, säger Katarina Pelin, förbundsdirektör VA SYD.

Den 1 januari höjer VA SYD taxorna för vatten och avlopp i alla sina medlemskommuner Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö.

Höjda taxor 2019
– Varje kommun är ett eget verksamhetsområde med sina förutsättningar och behov, som ser olika ut. Taxorna sätts utifrån att vi på ett säkert sätt ska kunna ansvara för vårt dricks- och avloppsvatten, både i daglig drift och med långsiktiga investeringar, säger Stefan Åkesson, avdelningschef för Ekonomiavdelningen, VA SYD.

VA-verksamheten inom VA SYD finansieras genom avgifterna i VA-taxan, inte genom skattemedel. Förändringarna  gäller brukningsavgiften:

 Höjning i procentÖkad kostnad/månad för villa som förbrukar 150 kubikmeter vatten/år (typhus A)Ökad kostnad/månad för flerfamiljsbostad med 15 lägenheter som förbrukar 2000 kubikmeter vatten/år (typhus B)
Burlöv5,2 %22 kr/månad205 kr/månad
Eslöv5,0 %31 kr/månad268 kr/månad
Lomma7,5 %36 kr/månad382 kr/månad
Lund1,5 %7 kr/månad53 kr/månad
Malmö4,5 %15 kr/månad154 kr/månad

Avgifterna ska täcka drift, men också resursförstärkning och kapitalkostnader för investeringar i ledningsnät och i anläggningar.

Studie visar behov av stora VA-investeringar
Branschorganisationen Svenskt Vatten har gjort en studie som entydigt visar att stora VA-investeringar behövs i svenska kommuner och att de måste påbörjas nu. Rapportens samlade bedömning är att avgifterna för kommunalt vatten och avlopp behöver stiga med 100 procent, alltså fördubblas, i dagens penningvärde under de kommande 20 åren. Länk till rapport.

Vem bestämmer taxan?
VA SYD bestämmer taxenivåerna enligt de beräkningsgrunder som finns angivna i respektive ägarkommuns taxeföreskrift. Det är kommunfullmäktige i ägarkommunerna som fattar beslut om taxeföreskrifterna.

Det är alltså VA SYD som beslutar avgifternas storlek och kommunfullmäktige som beslutar hur avgifterna ska fördelas mellan kunderna. Avgifterna får inte överstiga vad som behövs för att täcka de kostnader som är nödvändiga för att ordna och driva kommunens VA-anläggning.

VA SYDs förbundsfullmäktige tog beslut om justeringarna den 18 juni i år för Burlöv, Eslöv, Lund och Malmö respektive den 26 oktober för Lomma.



Källa: VA SYD