Grön energi till nytt boende i Storfors


2018-12-03

Särskilda boendet Sjölyckan vid Mögsjön i Storfors.
Bild: John Persson
Särskilda boendet Sjölyckan vid Mögsjön i Storfors.

Sedan i oktober är det nya särskilda boendet Sjölyckan vid Mögsjön i Storfors i full gång. Med 40 vård- och omsorgslägenheter är behovet stort av en energiförsörjning med hög kvalitet och pålitlighet. Filipstads Värme AB, som ägs av Solör Bioenergi och Filipstads kommun, fick uppdraget att förse boendet med fjärrvärme och har varit med sedan starten av byggnationen.

Filipstads Värme AB levererar fjärrvärme till privatpersoner, kommuner och industrier i Filipstad och Storfors. Tack vare att fjärrvärmen kan ta tillvara resurser som annars skulle gå förlorade gör den hela samhällen energieffektiva och miljövänliga. I produktionen i Storfors används rester från sågverk i form av pellets och briketter.

– Vi på Filipstads Värme har tillsammans med Riksbyggen, Storfors kommun och Kooperativa Hyresrättsföreningen Trygga Hem i Storfors arbetat med nybyggnationen sedan starten. Det är ett samarbete som har fungerat väl och vi är nu igång med leveransen av fjärrvärmen, säger Tommy Persson, VD Filipstads Värme AB.

Arbetet har inneburit att en anslutning har skett på befintlig kulvert som i sin tur är ansluten till produktionsanläggningen på Södra industriområdet i Storfors. I den centrala anläggningen produceras hett vatten som skickas i välisolerade rör till husets värmeväxlare, som ser till att huset värms upp och att det finns varmvatten i kranen.

– Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och leveranssäkerheten är hög. Blir det avbrott kopplas reservanläggningar in. I och med byggnationen av boendet är det förberett för ytterligare nybyggnation i Storfors. Det gör det möjligt att enkelt koppla på fler fastigheter, säger Tommy.




Källa: Solör Bioenergi