Första spadtaget för ESS Campus


2018-12-04

ESS Campus buildings
Bild: Henning Larsen Architects/COBE/SLA Architects
ESS Campus buildings

Det första spadtaget togs gemensamt av Agneta Nestenborg, Acting Director General ESS, Staffan Andersson, regionchef Skanska och Lennart Björkman, CFO SKR Spallation/Skandrenting.
Bild: Roger Eriksson/ESS
Det första spadtaget togs gemensamt av Agneta Nestenborg, Acting Director General ESS, Staffan Andersson, regionchef Skanska och Lennart Björkman, CFO SKR Spallation/Skandrenting.

European Spallation Source, ESS, invigde i dag bygget av ESS Campus, de kontors- och verkstadsbyggnader som ska hysa forskningsanläggningens anställda, besökande forskare och supportfunktioner. Det första spadtaget togs gemensamt av Agneta Nestenborg, Acting Director General ESS, Staffan Andersson, regionchef Skanska och Lennart Björkman, CFO SKR Spallation/Skandrenting.

ESS Campus ligger på ESS-området i nordöstra Lund och består av tre byggnader med kontor, laboratorier och verkstäder för anställda och besökande forskare. ESS Campus blir en mötesplats där forskare från hela världen tillsammans med ESS-anställda kommer att förbereda de experiment som ska utföras på den världsledande flervetenskapliga forskningsanläggningen. ESS kommer att erbjuda helt nya forskningsmöjligheter inom områden som material, hälsa, transport och energi när anläggningen inleder användarprogrammet för forskare år 2023.  

Dagens officiella byggstartsceremoni inleddes med tal av Agneta Nestenborg, Acting Director General ESS, Staffan Andersson, regionchef Skanska och Lennart Björkman, CFO SKR Spallation/Skandrenting inför stora delar av ESS Council, med representanter från medlemsländerna. Med guldfärgade spadar tog sedan Agneta Nestenborg, Staffan Andersson och Lennart Björkman gemensamt det allra första spadtaget för ESS Campus.

– Byggstarten av ESS Campus är en viktig milstolpe på vägen för denna unika forskningsanläggning, som kommer att bidra till att lösa de samhällsutmaningar som världen står inför, säger Agneta Nestenborg, Acting ESS Director General. ESS Campus blir vårt ansikte utåt och vi har fokuserat på att optimera helhetsupplevelsen för anställda och besökare. 

ESS Campus uppförs av Skanska på uppdrag av fastighetsföretaget Skandrenting, som via sitt helägda dotterbolag SKR Spallation kommer att hyra ut de färdigställda byggnaderna till ESS. Skanska är redan involverade i ESS-projektet och bygger sedan 2014 själva forskningsanläggningen. De senaste månaderna har ESS och Skanska arbetat med att planera och projektera byggnaderna, som har höga hållbarhetsmål. 

– Vårt mål är att skapa en trivsam och stimulerande miljö på ESS Campus som underlättar forskarnas arbete och bidrar till banbrytande forskning, säger Karin Svedin, ESS Project Manager Campus. Tillsammans med Skanska arbetar vi för att hitta lösningar som uppfyller våra högt ställda krav på de framtida byggnaderna.  

Totalt innehåller ESS Campus 19.000 kvadratmeter, varav den största byggnaden blir ESS främsta mötesplats med kontor, matsal och auditorium. Labb- och verkstadsbyggnaden innehåller 16 laboratorier och verkstäder för underhåll, test och utveckling av delar till forskningsanläggningen. 

ESS Campus har ritats av Henning Larsen Architects, COBE och SLA Architects, i nära samarbete med ESS. Byggnaderna planeras vara färdigställda i slutet av 2020, med inflyttning under början av 2021. Tills dess huserar ESS personal i tillfälliga paviljonger på ESS-området.




Källa: ESS