Föråldrat byggförbud kring Barsebäcksverket formellt upphävt


2018-12-12

Länsstyrelsen Skåne upphäver nu ett föråldrat nybyggnadsförbud vid ”atomreaktor i Barsebäck".

1969 fattades beslut om att bygga Barsebäcksverket. Ett år senare, den 27 november 1970, beslutade Länsstyrelsen om ett nybyggnadsförbud inom två kilometer från den kommande atomenergianläggningen, som en buffertzon för allmänheten.

Byggförbudet har formellt gällt sedan dess, även om det har spelat ut sin roll. Handlingen upptäcktes av en slump av en handläggare på Länsstyrelsen. Kävlinge kommun kom därefter in med en ansökan om att upphäva förbudet. Länsstyrelsen Skåne har nu beslutat att säga ja till ansökan.

Under de 48 år som har gått har flera byggnationer skett inom tvåkilometersgränsen. Har dessa byggbeslut fattats felaktigt?

– Nej, så är det inte. Säkerhetsavståndet mellan Barsebäcksverket och bebyggelsen har prövats ändå, utifrån plan- och bygglagen. Nybyggnadsförbudet från 1970 borde ha hävts för länge sedan men någon gång under åren har det här tappats bort, säger Peter Cavala, samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen Skåne.

Barsebäcksverket stängdes 2005. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten behövs inte längre någon beredskapsplanering för allmänheten som bor kring anläggningen.



Källa: Länsstyrelsen Skåne