Eskilstuna får sitt första arkitekturprogram


2018-12-19

Bild: Eskilstuna kommun

Stadsmiljöer och dess arkitektur tillhör och påverkar oss alla För första gången tar nu Eskilstuna kommun fram ett arkitektur- och stadsbyggnadsprogram. Programmet ska förtydliga arkitekturens betydelse i staden och för människorna, men även hjälpa till att säkerställa en god och hållbar kvalitet i Eskilstunas byggda livsmiljöer.

– Vart vi än vänder oss så finns arkitekturen där. Varje enskild byggnad, gata, torg och park är en pusselbit i som bidrar till stadens helhet. Arkitektur handlar om hur vi människor upplever staden med våra sinnen, men även att ta tillvara och utveckla Eskilstunas identitet, säger Daniel Ängmo, stadsarkitekt Eskilstuna kommun.

Under hösten har kommunen bjudit in till workshops och föreläsningar med olika teman kring arkitektur. Både aktörer inom stadsbyggande och Eskilstunabor har medverkat. Dessa träffar har varit en viktig del i arbetet för att föra samtal, fördjupa och förmedla kunskap om arkitektur- och stadsbyggnadsfrågor.

Tanken är att det slutliga programmet ”Arkitektur Eskilstuna” ska vara ett stöd för framtida planering och byggnationer av skolor, bostäder, lekplatser, vägar, industri, parker och så vidare. Nu finns ett första utkast färdigt och det kan beskrivas som en ögonblicksbild i det pågående arbetet.

Den som är intresserad av att ta del av arbetet så här långt kan göra det på eskilstuna.se/arkitekturprogram. Ett formellt färdigt förslag beräknas vara klart för remiss hösten 2019 och nästa steg är beslut i kommunfullmäktige vintern 2019/2020.





Källa: Eskilstuna kommun