Minnesskyddad skola saneras


2019-01-09

Bild: Jan Bengtsson

I västra Göteborg huserar Småbarnsskolan Majorna i en byggnad från 1891. Det minnesskyddade huset har angripits av äkta hussvamp som spridit sig från en vattenläcka i källaren och vidare ut till fasaden. Norconsult har anlitats för att lokalisera och utreda skadan och riskerna gällande inomhusmiljön och konstruktionens bärighet.

Uppdraget infattar även stöd till förfrågningsunderlaget för upphandling av entreprenörer som ska sanera och åtgärda skadorna. En del material byts ut, men husets tegel återanvänds efter att det rengjorts och sanerats från svamp.

– På det här sättet sparar vi dessutom in stora kostnader för miljön genom minskade transporter och resursanvändning. Det kommer således många sekundärvinster med att bevara gamla byggnader, säger Mikael Theorin uppdragsledare för team Miljö & Säkerhet.

Nästa skede för Norconsult blir att utföra kontroller av byggnaden under saneringen för att säkerställa att arbetet utförs korrekt.

– Det är viktigt för oss som fastighetsägare att byggnaden saneras och restaureras korrekt

så att den kan fortsätta att användas som småbarnsskola åt göteborgarna i minst 120 år till, säger Johanna Gustavsson, projektledare på Lokalförvaltningen Göteborgs Stad som är uppdragsgivare.



Källa: Norconsult