Efter lång sjukskrivning fick Malin möjlighet att återvända till arbetslivet


2019-01-09

Malin var sjukskriven i 1,5 år, men tack vare en rehabanställning hos Galaxen Bygg har hon kunnat komma tillbaka till arbetslivet igen.
Bild: Galaxen Bygg
Malin var sjukskriven i 1,5 år, men tack vare en rehabanställning hos Galaxen Bygg har hon kunnat komma tillbaka till arbetslivet igen.

När Malins rygg blev utsliten efter åtta år som anläggare kände hon sig inte färdig med jobbet i byggbranschen. Det var svårt att acceptera och hon blev bitter.
– Jag har ju kämpat stenhårt för att komma dit jag var så det var som att få en käftsmäll, säger Malin.

Handläggaren på Försäkringskassan berättade för henne att Galaxen Bygg hjälper till med rehabanställningar för att kunna komma tillbaka till arbetslivet igen. Vid det laget hade Malin varit sjukskriven i ett och ett halvt år och i samtal med sin kontaktperson på Galaxen Bygg uppmuntrades hon att påbörja en yrkeshögskoleutbildning till byggproduktionsledare. Utbildningen, som är framtagen av Sveriges Byggindustrier och Tekniska Högskolan i Jönköping, är tvåårig, på distans och genomförs delvis ute på företag.

Hennes kontakt på Galaxen Bygg hjälpte med stort engagemang till att leta jobb och följa med på intervjuer, samtidigt som hon själv sökte några tjänster. På Lunds kommun fick hon napp i en roll som arbetsledare, trots att hon inte haft någon arbetsledande roll tidigare.

I och med att Galaxen Bygg finns med som stöd, och Arbetsförmedlingen går in med ett lönebidrag, så blir den här typen av anställning också en trygghet för arbetsgivaren menar Malin. En sex månaders provanställning är ju en rätt kort tid och en osäkerhet för arbetsgivaren att våga anställa en person som varit sjukskriven en längre tid förklarar hon.

– Både för mig och för arbetsgivaren skapar den här hjälpen stora möjligheter.

Malin och arbetsgivaren kom överens om att de skulle testa med en ”galaxenanställning” och att hon skulle fortsätta den utbildning som hon hade påbörjat. Galaxen Bygg har regelbundet följt upp hur det går i möten både med Malin och hennes chef. I och med att rollen som arbetsledare inte innebär tunga lyft och att arbetsuppgifterna växlar, både att vara ute på byggarbetsplatser och att arbeta med administrativt arbete, så har det fungerat bra med ryggen.

– Jag kan själv reglera och gå ut och röra på mig när jag känner att jag behöver det, menar hon.

På Lunds kommun arbetar hon på Markentreprenad, det kan handla om stora gatuprojekt och drift när det gäller gator. Malin gillar byggbranschen för att man är med och skapar något som är bestående. Att gå förbi ett träd som hon själv planterat för fem år sedan ger henne en speciell känsla.

Efter ett år och åtta månader i en anställning med stöd kommer Malin från årsskiftet att få en ordinarie anställning som arbetsledare och blir dessutom klar med utbildningen.

– Här har jag blivit uppskattad för det jag gör och arbetsgivaren vill att jag ska stanna. Nu ska jag löneförhandla, säger Malin med ett leende.
Källa: Galaxen Bygg