Rambollrapport visar att EU-medel behöver användas mer strategiskt


2019-01-10

Johannes Henriksson, uppdragsansvarig på Ramboll Management Consulting.
Bild: Ramboll
Johannes Henriksson, uppdragsansvarig på Ramboll Management Consulting.

Ramboll och Tillväxtverket har släppt en rapport om vad den europeiska regionalfondens investeringar i forskning och innovation har bidragit till i Sverige. Ramboll har utvärderat resultaten från de 140 innovationsprojekt, varav åtta inom stadsutveckling, som fått del av cirka 1,3 miljarder kronor i EU-medel fram till januari 2018. Rapporten visar att programmen främst bidrar till utveckling av forskningsmiljöer vid lärosäten och de organisationer som arbetar med att stötta företag i deras innovationsarbete. Effekten på näringslivet förväntas uppstå först på längre sikt.

– Väldigt många spännande projekt med betydande samhällsavtryck finansieras genom Regionalfonden. Samtidigt har projekten inte utformats för att kunna svara på vad det är som gör att projekten lyckas eller inte. Projekten behöver arbeta mer strukturerat med att experimentera och utvärdera olika arbetssätt för att det ska vara möjligt att lära av och skala upp framgångsrika insatser, menar Johannes Henriksson, uppdragsansvarig på Ramboll.

Utvärderingen visar att de beviljade projekten ligger i linje med programmens mål, men att projektbeskrivningarna ofta är otydligt formulerade. Detsamma gäller de krav som ställs på projekten vad gäller att integrera hållbarhetsaspekter kring miljö, likabehandling, icke-diskriminering och jämställdhet, vilka sällan får genomslag i projekten. Otydliga projektbeskrivningar och krav leder till svårigheter att lära av projekten och samla de positiva erfarenheter som finns.

En rekommendation inför nästa programperiod är att skapa ett fåtal förutbestämda kategorier av insatser som kan finansieras med Regionalfonden. Dessa kategorier bör i sin tur tydligt komplettera andra offentliga forsknings- och innovationsfinansiärer.

– En annan viktig rekommendation inför nästa programperiod, med start 2021, är att skapa och kommunicera mervärden med regionalfonden för att få fler sökande till programmen. Många projekt är ambitiösa och leder till stor samhällsnytta men inom vissa områden är konkurrensen om projektmedel alldeles för låg, vilket påverkar kvaliteten, säger Johannes Henriksson.

Europeiska regionala utvecklingsfonden syftar till att stärka regional konkurrenskraft och bidra till hållbar tillväxt i hela Europa. Detta sker bland annat genom att finansiera projekt som ska stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. Det kan bland annat handla om investeringar i den internationella forskningsanläggningen ESS i Skåne, att utvinna nya resurser från skogen i Norra Sverige, att hjälpa småföretag att börja använda 3d-printers eller att utveckla digitala vårdtjänster.

Rapporten omfattar tematiskt mål 1.

Klicka här för att läsa rapporten i sin helhet.




Källa: Ramboll