Miljöbyggnad guld till nya akutvårdsbyggnaden i Danderyd


2019-01-18

Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus.
Bild: Locum
Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus.

Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus har preliminärt certifierats med Miljöbyggnad guld. Det glädjande beskedet kom i veckan från Sweden Green Building Council som är certifieringsorgan för Miljöbyggnad.

– Vi tar ytterligare ett viktigt steg i vårt ambitiösa miljöarbete där det övergripande målet är att vara klimatneutrala år 2030 och minimera den negativa påverkan på miljö och hälsa. Miljöbyggnad är ett bra verktyg som vi arbetar framgångsrikt med inom flera pågående byggprojekt och certifieringen i Danderyd är ytterligare ett kvitto på vår satsning på långsiktigt hållbara vårdfastigheter, säger Locums vd Anette Henriksson.

– Det här är en mycket glädjande och efterlängtad milstolpe i byggprojektet. Att lyckas uppfylla de högt ställda kraven för Miljöbyggnad guld med en så komplex och teknikintensiv byggnad är ett gott betyg för det hårda och systematiska miljöarbete som varit en del i projektet från start säger, Jonas Ståhl, Locums biträdande projektchef och projektledare för nya akutvårdsbyggnaden.

Den slutgiltiga certifieringen får Locum om två år när energiprestanda och inomhusmiljö har följts upp under ett års full drift. Den nya akutvårdsbyggnaden färdigställs och tas i drift under 2019.


Locums arbete med Miljöbyggnad:
Locum har i dagsläget nio projekt med målet att uppnå miljöbyggnad guld eller silver. Sex av dessa projekt har preliminärt certifierats enligt Miljöbyggnad guld, vilket kan eftersträvas i byggprojekt där det finns en ambitiös och uttalad miljöprofil.

Kraven som ställs för att nå betygsnivån guld är mycket höga och det krävs ett gediget samarbete mellan projektörer, specialister, entreprenörer och vårdens verksamheter då vårdbyggnader är komplexa fastigheter som innebär svåra utmaningar inom flera områden. Det projekt som kommit längst i processen är Nya Södertälje sjukhus, där man nu är i verifieringsfasen. En verifiering kan ske först ett par år efter att byggnaden tagits i bruk, eftersom det först då går att få fram faktiska värden.


Om Miljöbyggnad:
Miljöbyggnad är ett svenskt certifieringssystem för hållbara byggnader, som innebär att byggnadens prestanda granskas av tredje part. Inom systemet värderas bland annat energiprestanda och inomhusmiljö samt att inga hälso- och miljöfarliga material byggs in i fastigheter.

Krav ställs också på att god inomhusmiljö säkerställs genom bra dagsljusinsläpp, ventilation och termiskt klimat samt genom att förebygga problem med fukt och radon. Systemet ägs och utvecklas av Sveriges största organisation för hållbart samhällsbyggande, Sweden Green Building Council, som även genomför certifieringarna.



Källa: Locum