Castellum säljer hela sitt bestånd i Sundsvall och förvärvar sex fastigheter i Linköping


2019-01-21

Castellum genomför en bytesaffär med Fastighetsaktiebolaget Lilium där Castellum förvärvar sex fastigheter i Linköping samt säljer tjugo fastigheter i Sundsvall. Till- respektive frånträde sker 1 mars 2019.

– Linköping är en attraktiv regionstad där vi vill växa och utveckla vårt kunderbjudande. Den här affären gör oss till en av de två största aktörerna i staden och ger dessutom byggrättsmöjligheter i city. Med oss som partner kan befintliga och nya kunder växa och utvecklas, säger Henrik Saxborn, vekställande direktör Castellum AB.

De sex fastigheterna i Linköping är kontorsfastigheter om cirka 67 000 kvadratmeter, centralt belägna i nära anslutning till Castellums övriga fastigheter i Linköping. Förvärvspriset uppgick till 1 638 miljoner kronor inklusive omkostnader och bedömd uppskjuten skatt om totalt 87  miljoner kronor. Hyresintäkterna fullt uthyrd bedöms uppgå till ca 110  miljoner kronor. Ekonomisk uthyrningsgrad uppgår till 98 procent och genomsnittlig återstående kontraktslängd till 2,0 år.Försäljningen genomförs på en bedömd direktavkastning om 4,8 procent på nuvarande driftnetto efter administrationskostnader.

Försäljningspriset för fastigheterna, som omfattar 157 400 kvm kontor, i Sundsvall uppgick till 3 321 miljoner kronor efter avdrag för omkostnader och bedömd uppskjuten skatt om totalt 135 miljoner kronor. Underliggande fastighetspris uppgick således till 3 456 miljoner kronor vilket var i nivå med senaste värdering. Försäljningen genomförs på en direktavkastning om 5,0 procent på nuvarande driftnetto efter administrationskostnader. Resultatet kommer även påverkas av nedskrivning av goodwill om ca 180 miljoner kronor samt en uppskjuten skatteintäkt om cika 350 miljoner kronor. Alla medarbetare på respektive ort behåller sina nuvarande anställningar och övergår till den nya ägaren. Castellum har fackliga avtal och för dialog med berörda.

– Affären innebär att vi koncentrera vår portfölj till starkare tillväxtområden och städer. Castellums portfölj består fortsatt av den största noterade kontorsportföljen och en av de absolut största logistikportföljerna i Sverige. Det ligger i vår långsiktiga strategi att fortsätta växa och öka beståndets kvalitet och densitet genom såväl projekt som förvärv, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör, Castellum AB.

Försäljningen i sammandrag:
Castellum avyttrar 20 fastigheter i Sundsvall;
Hovrätten 2, Måsen 14, Järnvägsstationen 2, Idrottsparken 2,3, Borgaren 3, Byggmästaren 2, Guldsmeden 15, Herkules 2,8,9, Neptunus 5, Notvarpet 8, Nyttan 3, 6, Nyttan 7, Olympen 4, Stadshuset 2, Stuvaren 1, Tullpaviljongen 1. 
Köpare: Fastighetsaktiebolaget Lilium
Försäljningspris netto: 3 321 Mkr         
Frånträdesdag: 1 mars, 2019
Återstående genomsnittlig kontraktstid: 4,0 år
Hyresvärde: 258 Mkr
Större hyresgäster: Försäkringskassan, Bolagsverket
Uthyrningsbar area respektive uthyrningsgrad: cirka 157 400 kvm, 94 %.

Förvärvet i sammandrag:
Castellum förvärvar 6 fastigheter i Linköping;
Amasonen 3, Ambrosia 6, Blandaren 18, Dalkullan 19, Djäknen 7, Duvan 18.
Säljare: Lilium 
Förvärvspris netto: 1 638 Mkr.
Tillträdesdag: 1 mars 2019
Genomsnittligt återstående kontraktslängd: 2,0 år 
Hyresvärde: 110 Mkr 
Större hyresgäster: Skatteverket, Länsstyrelsen 
Uthyrningsbar area respektive uthyrningsgrad: ca 67 000 kvm, 98 %.


Källa: Castellum