Pris för nollvision för olyckor delas ut på Årets Bygge


2019-01-22

<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\
Bild: Byggindustrin
Ulrika Dolietis, vd för Håll Nollan som delar ut pris för nollvision för olyckor inom bygg- och fastighetsbranschen.

Håll Nollans arbetsmiljöpris uppmärksammar gott säkerhetsarbete inom bygg- och fastighetsbranschen, och är samtidigt en uppmaning – ingen ska skada sig på Sveriges byggarbetsplatser. Vinnaren 2019 koras på Cirkus i Stockholm den 26 mars under galakvällen för Årets Bygge.

Bakom priset står föreningen Samverkan för noll olyckor i byggbranschen, startat av 13 aktörer med olika kopplingar till byggrelaterat arbete – allt från entreprenörer till byggherrar.

Håll Nollan delas ut för första gången i år och riktar sig till alla aktörer som på något sätt är delaktiga i en byggprocess, vilket kan vara många olika typer av team. Priset uppmärksammar arbetet för säkerhet, såväl i ett företag som mellan olika aktörer, förklarar Ulrika Dolietis, vd för Håll Nollan.

– Vi vill lyfta fram goda exempel och inspirera andra gällande de absolut viktigaste frågorna för oss i bygg- och fastighetsbranschen – hur man kan arbeta för att alla ska komma hem friska och oskadda från våra byggarbetsplatser. Det är många aktörer i byggprocessen som behöver samverka och skapa bra och säkra förutsättningar för varandra. Därför fokuserar priset inte på enskilda individer utan på team, säger Ulrika Dolietis.

Jämfört med andra länder i Europa ligger Sverige bra till vad gäller olycksstatistiken. Mellan 1994 och 2008 har antalet olyckor halverats, men sedan 2008 har utvecklingen stått still. Det vill Håll Nollan ändra på, berättar Ulrika Dolietis som understryker hur viktigt priset är.

– Observera att statistiken bygger på det som rapporterats till arbetsmiljöverket, och vi vet ju inte om det finns olyckor som inte rapporterats in. Troligen så är det så att vi underrapporterar, för i princip alla företag som börjar arbeta mer aktivt med arbetsmiljö, brukar se att deras olycksstatistik inledningsvis ökar. Inte för man arbetar sämre, utan för att rapporteringen ökar.

Prisutdelningen äger rum på galamiddagen, som föregås av en seminariedag, för Årets Bygge på Cirkus i Stockholm den 26 mars 2019. 

Priset i korthet:

Om Årets Bygge:



Källa: Byggindustrin