Sege Park nominerad till Planpriset


2019-01-24

Flygbild, Sege Park.
Bild: Malmö Stad
Flygbild, Sege Park.

Malmö stad och exploateringsprojektet Sege Park är en av fyra nominerade till Sveriges Arkitekters ”Planpris” för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. Sege Park nomineras för en innovativ modell för hållbart stadsbyggande som bygger på lokal delningsekonomi och ett socialt ansvarstagande med Sege park som bas. Sege Park kommer de närmaste åren att förtätas, samtidigt som en stor del av ursprungsbebyggelsen med kulturhistoriska världen kommer att bevaras.

– Utvecklingen av Sege Park har en tydlig inriktning mot hållbar utveckling exempelvis gällande energiproduktion och energieffektivisering. Det nya bostadsområdet ska vara en testbädd för olika hållbarhetslösningar, där bland annat delningsekonomi får en framträdande roll. Här kommer bostäder, verksamheter och offentlig service växa fram i gammal, attraktiv parkmiljö, säger Pernilla Andersson, projektledare på fastighets- och gatukontoret i Malmö.

Planpriset
Planpriset instiftades 1992 av dåvarande SAR, Svenska Arkitekters Riksförbund, och delas sedan 2002 ut av Sveriges Arkitekter. Priset går till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga.

Nominering till Sveriges Arkitekters planpris 2018, Sege park, Malmö:

”En innovativ modell för hållbart stadsbyggande som bygger på lokal delningsekonomi och ett socialt ansvarstagande utvecklas med Sege park som bas.

Utgångspunkten är en befintlig sjukvårdsmiljö i Kirseberg i nordöstra Malmö med friliggande längor i park från 1930-talet som kompletteras varsamt. Lösningar för ökat delande av resurser i staden har tagits, bland annat genom en idétävling. I byggherredialoger för markanvisning tas idéerna vidare utifrån byggherrarnas kunskap, vilja och förmåga. Målet för detaljplanen är att med stöd i sociala innovationer, digitalisering och spjutspetsteknik visa hur stadsboende kan bidra till att minska klimatutsläpp. Sege Park är Malmös plattform för urban innovation i samverkan med högskolor, företag och andra kommuner. Exempel på delmål i planprogrammet är digitala appar för delning, mobilitetspool, solpaneler, dagvattencirkulation, återvinning av avfall, odling och giftfritt byggande. Ett viktigt mål är också att utveckla innovativa modeller för att producera bostäder med lägre boendekostnader och få en social blandning i området.”




Källa: Malmö Stad