PostNord investerar i solceller


2019-01-28

Thomas Persson och Jim Hansson PostNord TPL.
Bild: PostNord
Thomas Persson och Jim Hansson PostNord TPL.

En av Helsingborgs största byggnader, PostNords terminal för tredjepartslogistik på Mineralgatan 5, drivs sedan årsskiftet delvis med hjälp av solceller på taket.

– Vi har gjort denna satsning tillsammans med fastighetsägaren Bockasjö och med solcellsbolaget Save-By-Solar. De var med på noterna från första början när vi kom med en förfrågan, säger Thomas Persson, logistikenhetschef på terminalen.

Anläggningen täcker en takyta på omkring 1 615 kvadratmeter och har en installerad toppeffekt på 143 kW/h. Den beräknade årsproduktionen är 131 519 kWh, vilket täcker cirka 11 procent av den årliga elförbrukningen i fastigheten. Under juli månad beräknas ungefär 22 procent av elförbrukningen täckas av egenproducerad solel.

– Vi vill bidra med positiv energi i klimatdebatten och tror att solceller är framtiden. Vi har en stor truckpark på terminalen med 90-talet batteridrivna fordon och då är det inte mer än rätt att vi på detta vis satsar på hållbar energi. Taket på terminalen passar ypperligt för solenergiproduktion, säger Thomas Persson.

Årsproduktionen av solel skulle kunna användas till att köra cirka 70 000 mil med elbil, låta en 40W-lampa lysa konstant i 375 år eller koka cirka 5 260 000 koppar kaffe.



Källa: PostNord