Världsunik anläggning för brandimpregnering nu driftsatt i Västerås


2019-02-04

Woodsafe WFX impregnerings autoklav.
Bild: Woodsafe
Woodsafe WFX impregnerings autoklav.

Västeråsbaserade Woodsafe Timber Protection möter det ökade behovet på marknaden och tar nu i drift en helt ny och världsunik anläggning för tillverkning av brandskyddsimpregnerat trä.
– Investeringen är unik i sitt utförande och har så många specialfunktioner att man tappar räkningen, berättar Thomas Bengtsson som är vd för Woodsafe Timber Protection.
– Det tog 46 dagar, inkluderad julledighet, och 1061 arbetstimmar att riva den gamla anläggningen, att bygga om, installera och funktionstesta den nya. Den 25 januari premiärkörde vi med mycket gott resultat.


Woodsafe Timber Protection är den enda CE-certifierade tillverkaren av brandskyddsimpregnerat trä med typgodkända egenskaper bland annat SP-Fire 105 och långtidsbeständiga egenskaper helt utan krav på ytbehandling.
– Sett utifrån prestanda och extrautrustning så skulle man kunna jämföra vår nya Woodsafe Exteriör  WFX-anläggning med den värsta tänkbara lyxbilen, poängterar Thomas Bengtsson. Allt är special och ingenting är lämnat åt slumpen. Kvalitet på pumpar och material är det bästa som går att uppbringa.

Med 2018 års investeringar på 20 miljoner kronor stärker Woodsafe Timber Protection positionen på marknaden i Norden och i Europa. Woodsafe Exterior WFX brandsäkert trä är utvecklad för att användas i exteriör miljö till exempel träfasader med träslag som ceder, thermowood, accoya med flera för en naturlig åldring. Inget underhåll av brandskyddet behövs och ingen ytbehandling för att skydda brandskyddsmedlet krävs. Bland referenser återfinns bland annat världens högsta trähus Mjöstornet i Norge och Gardermoen PirNord som har världens största ektak.




Källa: Woodsafe