Ny vägledning för att vattensäkra taket


2019-02-05

Takytor samlar mycket regnvatten och felaktig takavvattning kan orsaka kostsamma skador på byggnaden.
Bild: Mataki
Takytor samlar mycket regnvatten och felaktig takavvattning kan orsaka kostsamma skador på byggnaden.

Klimatförändringarna leder sannolikt till ökad nederbörd med fler skyfall och risk för översvämningar i framtiden. Takytor samlar mycket regnvatten och felaktig takavvattning kan orsaka kostsamma skador på byggnaden. Nu har Mataki tagit fram en ny projekteringsvägledning för att öka kunskapen om och kvaliteten på takavvattning.


Gällande standarder för dimensionering av takavvattning är relativt okända och komplicerade, vilket har lett till att reglerna sällan efterlevs. Detta orsakar kvalitetsbrister såsom för få takbrunnar, produkter som inte uppfyller branschkraven och felaktiga installationer.

Mataki har därför tagit fram en förenklad projekteringsvägledning för avvattning av låglutande tak vid såväl nyproduktion som renovering. Den innehåller dimensionerings- och monteringsanvisningar samt godkända produkter. Dessutom får läsaren tillgång till praktiska checklistor och beräkningsexempel. Skriften riktar sig till arkitekter, konsulter, fastighetsägare och takentreprenörer.

– Vi hoppas att detta ska bli ett hjälpmedel som underlättar projektering och installation av takavvattning enligt gällande krav. Mycket talar för att vi kommer få se ökad nederbörd med fler skyfall och risk för översvämningar framöver. Då är en fungerande takavvattning avgörande för att förhindra läckage och skador på fastigheten, säger Mikael Kemp, produktchef på Mataki.

Mer utförlig information om dimensionering och materialkrav finns i TIB:s branschtolkning Dimensionering av takavvattning vid tak med tätskiktsmatta eller takduk.



Källa: Mataki