Lund får nytt landmärke av natursten och glas


2019-02-06

Axis nya huvudkontor är Lunds nya landmärke. Bilden är en illustration
Bild: FOJAB
Axis nya huvudkontor är Lunds nya landmärke. Bilden är en illustration

Ljus är ett återkommande tema för byggnaden. Bilden är en illustration
Bild: FOJAB
Ljus är ett återkommande tema för byggnaden. Bilden är en illustration

Andreas Blomberg, arkitekt SAR/MSA, FOJAB.
Bild: FOJAB
Andreas Blomberg, arkitekt SAR/MSA, FOJAB.

Andreas Jentsch, Arkitekt SAR/MSA, Dipl. Ingenjör, FOJAB.
Bild: FOJAB
Andreas Jentsch, Arkitekt SAR/MSA, Dipl. Ingenjör, FOJAB.

Under flera år har arbetet pågått med att skapa Axis nya huvudkontor och nu är det snart dags för inflyttning. Huvudkontoret består av ett kontorskvarter som är utformat efter framtidens kunskapsföretags behov och önskemål.

Axis nya huvudkontor i Lund blir företagets ansikte utåt och består av en sammanhängande byggnad som är uppdelad i flera byggnadskroppar i varierande höjd som samspelar med varandra. Huvudentrén är placerad i kvarterets hörn som vänder sig mot Ideonområdet och innanför öppnar sig ett stort, ljust gemensamt entrétorg med plats för utställningar, möten och mingel. En generös trappa leder till Axis restaurang och vidare upp till den gemensamma, gröna innergården. Högst upp finns, som kronan på verket, en skylounge och en väl tilltagen takterrass med 360 graders utsikt över det skånska landskapet.

– Vi har velat skapa en profilbyggnad för Axis med identitet och stark karaktär, som samtidigt bidrar till stadens mångfald och den sociala hållbarheten, säger Andreas Blomberg, ansvarig arkitekt hos FOJAB.

Fasaden består av en tung naturstensklädd bas med lätta glasfasader med vita, vinklade lameller ovanpå. Väl inne i byggnaden möts besökare och anställda av ljuset, som är ett återkommande tema, samtidigt som lokala, naturliga material som kalksten och trä ger en varm och ombonad känsla. Byggnaderna omfattar 41 900 kvadratmeter (bruttoarea) och rymmer 1 300 arbetsplatser. Kontorsytorna är skräddarsydda efter Axis behov med både traditionella cellkontor och öppna kontorslandskap med rejält ljusinsläpp.

Kvarteret ingår i stadsbyggnadskontorets målsättning att omvandla Ideonområdet i Lund, till en stad med tydliga kvarter och soliga mötesplatser för alla som arbetar, forskar eller besöker Ideon.

– Det som byggs nu på Axis, men också på Medicon Village, är definitivt ett nytt kapitel i Ideons historia, säger Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör.

Axis värnar om sina anställda på många sätt. Utöver en attraktiv arbetsmiljö har varje anställd sin egen Axis-cykel, som kan cyklas rakt ner i ett garage med dusch- och omklädningsrum, samt ett gym med glastak som förbinder gymmet med de gemensamma ytorna ovanför.

– Tanken är att kontoret ska upplevas lite som ett hem på jobbet, med gott om ytor för de anställda att mötas och umgås med varandra, avslutar Andreas Jentsch, handläggande arkitekt, FOJAB.



Källa: FOJAB