Upphandlingskrav ska bidra till mindre avfall inom byggsektorn


2019-02-08

Bild: Stefan Edetoft

Varje år står byggsektorn för ungefär en tredjedel av hela Sveriges avfall. Under 2019 leder Göteborgs Stad ett projekt för att på sikt minska avfallsmängden. Projektet fokuserar på hur offentliga aktörer kan formulera sina upphandlingskrav så att de påskyndar byggsektorns omställning mot mer hållbara bygg- och rivningsprocesser.

Mycket av det material som hanteras vid nybyggnation, rivning och renovering blir idag till avfall, och behovet att ställa om från en linjär till en cirkulär ekonomi inom byggbranschen är stort. I praktiken innebär det bättre resursanvändning genom hela bygg- och rivningsprocessen, där mer material kan återanvändas istället för att slängas.

– Det finns stor potential att minska avfallet inom byggbranschen och det är nödvändigt om vi ska kunna möta morgondagens hållbarhetsutmaningar. Det handlar om att få till ett cirkulärt tänk genom hela processen. Det kan till exempel vara att man vid nybyggnation eller renovering tänker på att materialet ska vara enkelt att montera isär i framtiden utan att det förstörs, säger Nina Wolf, projektledare på konsument- och medborgarservice i Göteborgs Stad.


Upphandlingskrav för cirkulär omställning
Projektet pågår under hela 2019 och leds av Göteborgs Stad i samverkan med aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen.

– Vi är väldigt nöjda med att få delta i detta projektet. Jag upplever ofta att det är brist på dialog mellan den som ställer upphandlingskrav och den som ska uppfylla kraven. Det här blir en chans att skapa dialog och samverkan för hela branschen, säger Amanda Borneke, kvalitets- och miljöansvarig på CS Riv och Håltagning.

Projektet ska bland annat resultera i förslag på upphandlingskrav som är enkla att följa upp.

– Vi fokuserar på offentlig upphandling eftersom det har visat sig vara ett effektivt styrmedel för att nå klimatpolitiska mål. Efter projektets slut ska vi kunna gå vidare och testa upphandlingskraven i praktiken. På längre sikt är målet att bidra till minskade avfallsmängder och mer återbruk i samband med bygg- och rivningsprocesser, säger Nina Wolf.




Källa: Göteborgs stad