Avtal klart för Riksbyggens 500 nya bostäder vid Masthuggskajen


2019-02-11

<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\
Bild: Riksbyggen
Illustration av Riksbyggens kommande bostäder på Första Långgatan.

Riksbyggen kommer att uppföra drygt 500 bostäder vid Masthuggskajen i Göteborg. Avtalet för utvecklingen av nya Masthuggskajen i Göteborg har nu undertecknats av Konsortiemedlemmarna. Riksbyggens bostäder kommer att inrymmas i fyra kvarter som byggs etappvis med stort fokus på hållbarhet.

– Det här är en av Riksbyggens största satsningar i Göteborg någonsin. Vi tar med oss den kunskap Riksbyggen under åren byggt upp när det gäller social- och miljömässig hållbarhet i utvecklandet av den nya stadsdelen vid Masthuggskajen, säger Michael Ekberg, regionchef på Riksbyggen Bostad Väst.

I Göteborg har Riksbyggen bland annat utvecklat Brf Viva med målsättningen att bli Sveriges mest hållbara bostadsområde. Många erfarenheter från Brf Viva återanvänds vid utvecklingen av bostäderna vid Masthuggskajen.

– En viktig del i utvecklingen av Mathuggskajen är att vi ska bygga en stadsdel för alla. Det innebär bostäder som vänder sig till många olika målgrupper och att skapa en stadsdel som är attraktiv att bo och arbeta i, men också att besöka. En stadsdel där det gamla möter det nya och som kommer kännas både global och lokal på samma gång. Det blir en spännande stadsdel för alla, berättar Michael Ekberg.

Några exempel på utformningen av Riksbyggens bostäder vid Masthuggskajen:

Masthuggskajen ingår i detaljplanen för Järnvågsgatan som är den första stora detaljplanen i Nordens största stadsutvecklingsprojekt Älvstaden. Riksbyggen utsågs under 2018 till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen.

Fakta:
Med 1 300 bostäder och 5 000 – 6 000 arbetsplatser utvecklas området till en plats full av kontraster. Av gammalt och nytt. Storslaget och småskaligt. Globalt och lokalt. Masthuggskajen skapas av Göteborgs Stad och ett konsortium bestående av Elof Hansson Fastigheter, Folkets Hus Göteborg, Hotell Draken, NCC Property Development, Riksbyggen, Stena Fastigheter Göteborg och Älvstranden Utveckling. Området är en del av Älvstaden och enligt Citylab certifierat för hållbar stadsutveckling. 



Källa: Riksbyggen