Metsä-paviljong av trä uppförs i Tokyo under OS 2020


2019-02-12

Miljövänligt: Kerto LVL-produkterna, som byggnaden är uppbyggd av, är ekologiskt hållbara och dessutom ger produktionsprocessen för materialen och elementen väldigt lite avfall.
Bild: Metsä Wood
Miljövänligt: Kerto LVL-produkterna, som byggnaden är uppbyggd av, är ekologiskt hållbara och dessutom ger produktionsprocessen för materialen och elementen väldigt lite avfall.

Metsä Group och Business Finland går samman och bygger en Metsä-paviljong av trä som ska användas i Tokyo under de olympiska spelen. Paviljongen kommer att byggas på den finska ambassadens område i Tokyos centrum.

Metsä-paviljongen är flexibelt utrustad och passar för många olika typer av evenemang: utställningar, seminarier, firanden och avkoppling. Den kommer att vara mötesplats för Finlands olympiska team under de olympiska sommarspelen och paralympiska spelen.

Metsä-paviljongen är ett utmärkt exempel på fördelarna med industriellt tillverkade träelement. Byggnaden består av Kerto® LVL-produkter (laminated veneer lumber) tillverkade av Metsä Wood, som är en del av Metsä Group. Det går snabbt att bygga med Kerto® LVL-element och materialets låga vikt gör att det kan användas för påbyggnader på befintliga byggnader, vilket är fallet i Tokyo. Liknande element kan också användas i större byggnader.

– Att paviljongen innehåller träprodukter av hög kvalitet, som fungerar som långsiktiga koldioxidlager, är fördelaktigt på flera sätt, säger Mikko Saavalainen, chef för affärsutveckling på Metsä Wood.
– Paviljongen kan transporteras till byggplatsen som färdiga element, lastas av, flyttas igen och monteras på nytt. Detta stämmer väl överens med Metsä Groups mål att ersätta fossilbränslebaserade produkter med återvinningsbara material.

Kerto LVL-produkterna som ska användas vid byggandet av paviljongen är ekologiskt hållbara och materialet passar för ändamålet. Produktionsprocessen för materialen och elementen ger upphov till mycket lite avfall. Elementen ska förmonteras på en anläggning som tillhör en av Metsä Woods samarbetspartner, vilket gör att monteringen på plats kommer att gå snabbt.

Helin & Co Architects står för Metsä-paviljongens arkitektoniska design. Konstruktionen bygger på Kerto® LVL-baserade element som är fritt tillgängliga för alla i Metsä Woods tjänst Open Source Wood.




Källa: Metsä Wood