Sweco planerar ny stadsdel i Rwandas huvudstad – med hållbarhet som ledord


2019-02-18

Rwandas regering utvecklar en ny stadsdel för låg- och medelinkomsthushåll i Kigali. Projektet ingår i statens strategi för utveckling av hållbara och energieffektiva bostäder.

– Sweco kommer, i nära samarbete med invånare och offentliga myndigheter, att hjälpa den rwandiska staten att genomföra sin hållbarhetsstrategi, säger Ina Brandes, affärsområdeschef för Sweco Tyskland & Centraleuropa.
– Målet är att leverera attraktiva bostäder med god service och infrastruktur, såväl i städer som på landsbygd. Genom att erbjuda prisvärda och subventionerade bostäder kommer framför allt hushåll med låga och medelhöga inkomster att få nytta av projektet.

I ett första projektsteg gör Sweco en genomförbarhetsstudie för utvecklingen av den nya stadsdelen Kinyinya Hill och tar fram ett ramverk för implementeringen. I det andra projektsteget ska Sweco, på uppdrag av Rwandas gröna fond FONERWA, lansera och administrera en internationell tävling för stadsplanerare och arkitekter. I den tredje etappen beräknas Sweco få uppgiften att övervaka genomförandet av stadsutvecklingskonceptet, vilket beräknas vara klart år 2020.

Sweco-experter från Tyskland, Nederländerna och Sverige samarbetar i projektet, med Sweco Tyskland som projektledare. Projektet finansieras genom ett tyskt bilateralt utvecklingssamarbete mellan KfW Development Bank och Green Climate Fund.




Källa: Sweco