Härnösands residens kan få utökat skydd


2019-02-20

Härnösands residens.
Bild: Bengt A Lundberg (CCBY)
Härnösands residens.

Härnösands residens är statligt byggnadsminne sedan 1935. Det är bara huvudbyggnaden som har skydd. Därför föreslår nu Riksantikvarieämbetet en utökning av skyddet så att hela residensmiljön, med annex och trädgård, skyddas som statligt byggnadsminne. Regeringen fattar beslut i frågan.

− Miljön som huvudbyggnaden ingår i är en del av en historisk helhet. Riksantikvarieämbetet anser därför att hela miljön ska falla innanför det skydd som ett statligt byggnadsminne ger, säger Jan Karlsson, handläggare på Kulturmiljöavdelningen på Riksantikvarieämbetet.


Härnösands residens
Residenset i Härnösand uppfördes på stadens bekostnad för statens räkning och ingår i den länsorganisation för rikets förvaltning som skapades 1634. Huvudbyggnaden har sedan uppförandet 1785-90 varit bostad och representationsvåning för länets landshövding och har ännu samma funktion. Denna kontinuitet har ett stort kulturhistoriskt värde.

Utvändigt har huvudbyggnaden har en arkitektonisk utformning i form av gustavianskt monumental klassicism.

Annexet ritades 1928 och färdigställdes 1930. Byggnaden har ett tidstypiskt utseende och utförande och speglar länsstyrelsens utveckling under början av 1900-talet. Utvändigt är byggnaden välbevarad; det är bara huvudentréns skärmtak och ytterdörr som är utbytta.



Källa: Riksantikvarieämbetet