Fredblad bakom Varbergs nya landmärke


2019-03-01

Illustration av förslaget Varberg Hotel Wave.
Bild: Fredblad arkitekter
Illustration av förslaget Varberg Hotel Wave.

Nu är det klart att det blev förslaget ”Varberg Hotel Wave” av Fredblad arkitekter och Casmé Fastighetsutveckling som efter ett enhälligt jurybeslut tilldelas markanvisning och får möjlighet att uppföra ett hotell som blir ett landmärke i hjärtat av den nya stadsdelen Västerport i Varberg.
– Ett fantastiskt fint förslag som kommer bli ett nytt landmärke i Varberg, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Förslaget vann bedömningsgruppens gillande på grund av dess arkitektur, som på samma gång är modern och förankrad på platsen genom bland annat materialvalen. Byggnaden får en enhetlig fasad av hårdbränt rött tegel samt detaljer av granit. Vinnande var också den stora blandningen av funktioner inom kvarteret. Förutom att vara ett hotell ska byggnaden fungera som ett vardagsrum för Varbergs invånare och besökare. Med 14 våningar rymmer hotellet cirka 200 rum, 500 parkeringar i p-hus med en föreslagen park på taket, hörsal med plats för 400 personer, restauranger, saluhall, food court och skybar på toppen.

 Vi kommer nu att ge plats för stadens största byggnad i den här centrala delen som inbegriper både en ny stadsdel men också närhet till den historiska stadskärnan, säger juryns ordförande stadsbyggnadsarkitekt Sten Hedelin och tillägger:
 Det är ett genomarbetat förslag som har förutsättningar att bli en ny mötesplats för kommuninvånarna, en lockande destination för besökare och en ikonbyggnad i Varberg.

Arkitekterna bakom projektet har haft hav och vågor som röd tråd genom hela skissprocessen, framförallt när det gäller byggnadens innehåll, men även beträffande volymbehandling och detaljer. Innehållet beskrivs i tävlingsförslaget som en mix mellan aktivitet och vila, som en vågrörelse över dygn och årstider. På så sätt upplevs byggnaden ständigt som intressant, på likande vis som havet.

AnnCharlott Castler, arkitekt och ägare av Fredblad arkitekter beskriver den stora glädje kontoret känner över vinsten:
– Jag är otroligt glad och stolt, säger hon och fortsätter:
– Vi tror att vårt förslag kommer kunna tillföra mycket till Västerport och Varberg, både när det gäller innehåll och gestaltning. Vi tycker placeringen vid lilla torget är perfekt. Vi är också stolta över att vi lyckats rita en byggnad utan baksida – den kommer bli ett vackert landmärke från alla håll.

August Orrling beskriver idén om en byggnad med en lång livslängd:
– Kompositionen är klassisk men volymbearbetningen djärvt modern, säger han.
– Genom teglets hantverksmässiga skala, lika användbar nu som för 10 000 år sedan, tillförs en omsorgsfull och mänsklig dimension till det större sammanhanget. Vi tycker dessutom att en byggnad av den här rangen måste mäta sin livslängd i sekler snarare än decennier, vilket ställer krav på såväl material som hållbar och robust utformning över tid, detta kommer vara en ledstjärna i det vidare arbetet

Parkeringshuset som hör till hotellet har utformats med en fasad av böljande träribbor som på ett konkret sätt tar vara på och relaterar till närheten till havet, samtidigt som den skapar god ventilation och skapar ett vackert ljusspel i hela anläggningen.

Byggstart för hotellet och p-huset är beräknad till 2021 och invigning beräknas ske 2023.



Källa: Fredblad