Svenska arkitektkontorvinnare av prestigefullt europeiskt arkitekturpriset


2019-03-05

<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\
Bild: Bert Leandersson
I en enkel faluröd volym döljer sig intrikata sammanflätade rum i det prisvinnande huset.

Vid en arkitekturgala i München i helgen utsågs villa Späckhuggaren av svenska Bornstein Lyckefors Arkitekter till årets vinnare av den internationella utmärkelsen Häuser Awards 2019. Priset som delas ut av tidskriften HÄUSER sker i samarbete med Tyska arkitektförbundet BDA, föreningen för privata byggherrar VPD och JUNG. I år delades priset ut för 16.e gången ut till Europas bästa villaarkitektur.

2019 års upplaga är speciell då den sammanfaller med konst- och arkitekturskolan Bauhaus 100-års jubileum, som är en stor händelse i arkitekturvärlden. Bauhaus grundades i Weimar 1919 av Walter Gropius och har haft stort inflytande på modern konst och arkitektur och kan ses som en föregångare till funktionalismen.

I år i linje med tävlingens motto "i den modernistiska traditionen" har juryn valt ut en privatbostad som för med sig Bauhaus tankesätt och klassisk modernism in i nutiden.
– Vi delar ut priset till arkitektoniska lösningar med sikte på framtiden. Vinnaren har lyckats skapa attraktiva rum genom att kombinera innovativ teknologi, material och rumsförhållanden, förklarar HÄUSERS chefredaktör Anne Zuber.

Förstapriset, på 7000 Euro, har tilldelats svenska arkitektkontoret Bornstein Lyckefors Arkitekter för "Späckhuggaren" som ligger i den lantliga idyllen på Sveriges västkust. Juryn motiverar priset: ”Den blygsamma kubistiska träbyggnaden, målad i klassisk Falu rödfärg, imponerar genomgående och är både funktionell och bekväm. Den smarta planlösningen möter de krav Bauhaus-mästarna ställde på ytsmarta rum, och kundens önskan om en hemtrevlig atmostfär. Det är ett väldigt lyckat koncept som gör det möjligt att leva ett fungerande familjeliv på en liten yta.”

Projektet har redan uppmärksammats i Sverige, då det förra året utsågs till vinnare av Rödfärgspriset 2018.
– Det här är fantastiskt roligt så klart, att få följa upp en inhemsk utmärkelse med ett internationellt pris. Extra kul att kunna visa för omvärlden att bra arkitektur kan uppstå med små medel, säger Andreas Lyckefors på Bornstein Lyckefors arkitekter.
– Vi har haft ett fantastiskt fint samarbete med byggherren och det räcker mycket längre än en stor budget. Hoppas framgångarna kan inspirera fler till att satsa på att arkitektur både i stort och smått.



Källa: Bornstein Lyckefors arkitekter