Nu inledes samarbete inför bygge av nytt vattentorn i Varberg


2019-03-19

Bild: White Arkitekter

Veidekke Anläggning SydVäst får i uppdrag att bygga det nya vattentornet i Varberg. Projektet går under namnet VÅGA och gestaltningen av tornet bestämdes redan i höstas. Det har med sin vågade design väckt uppmärksamhet inte bara i Varberg utan även nationellt och internationellt.

Tornets reservoar kommer ha en femdubblad kapacitet jämfört med det nuvarande tornet vilket innebär att VIVAB både kommer att kunna säkra en vattenleverans till en växande stad och dessutom minimera riskerna för avbrott hos invånarna. 

Projektet är en totalentreprenad och kommer genomföras i partnering, vilket innebär att Veidekke och VIVAB tillsammans ansvarar för fortsatt planering, projektering och genomförande. Kontraktet består av två huvuddelar där nytt vattentorn är det ena och VA-ledningar med matarledningar och fördröjningsmagasin det andra. Huvuddelarna beställs och genomförs var för sig i två faser; fas 1 är planerings- och projekteringsfas och fas 2 produktions-, överlämnings- och garantifas.

– Veidekke har visat på en stor kompetens att genomföra projektet tillsammans, vilket gör mig trygg i att samverkansformen i slutändan kommer leda till ett bra resultat som alla kan vara stolta över, säger Michael Fransson, projektledare på VIVAB.

Ett stort fokus kommer att ligga på att minimera den negativa klimatpåverkan från byggprocessen. 

– Det känns otroligt inspirerande att få genomföra detta unika projekt i samverkan med VIVAB, vi bygger ett nytt landmärke för Varberg, säger Hampus Jakobson, arbetschef på Veidekke Anläggning SydVäst.
– Med vårt involverade arbetssätt och kompetens inom komplicerade betongkonstruktioner är jag säker på att vi kommer leverera ett projekt av högsta kvalitet. 

Fas 1 påbörjas omgående och målsättningen för start av fas 2 är Q1 2020.



Källa: Veidekke