Nedgång under 2018 för gör-det-själv-marknaden


2019-03-19

<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\
Bild: Industrifakta & Mickael Tannus
Nedgång under 2018 för gör-det-själv-marknaden.

Den så kallade gör-det-själv-marknaden, innefattande hushållens inköp av byggvaror, beräknas ha ökat med drygt 1,5 procent under helåret 2018 enligt analysföretaget Industrifakta.

Detta innebär en svagare tillväxt jämfört med året innan, då marknaden beräknas ha vuxit med cirka 2,5 procent. Det som framförallt skiljer 2017 och 2018 åt, är de numera skärpta amorteringskraven och mer restriktiva banker, vilket innebär ett sämre utgångsläge för G-D-S-marknaden.

– En mer osäker bostadsmarknad gör det rimligt att tro att aktiviteten i större utsträckning kommer att drivas av faktiska åtgärdsbehov snarare än en förväntad prishöjning på bostäder de kommande åren. Dessutom minskar hushållens möjlighet till större insatser som kräver finansiering i samband med de nya amorteringskraven, säger Jens Linderoth som är analysansvarig på Industrifakta.
– Industrifakta bedömer att de kommande årens G-D-S-marknad håller sig på en oförändrad nivå med större risk för eventuell nedgång än uppgång.


Källa: Industrifakta AB