ByggVesta bjuder in Lex Zooz till Rosendal för 200 kvadratmeter stor väggmålning


2019-03-30

Såhär kommer ByggVestas hus i Rosendal att se ut med Lex Zooz muralmålning.
Bild: Mir/Utopia
Såhär kommer ByggVestas hus i Rosendal att se ut med Lex Zooz muralmålning.

I Rosendal, Uppsala, utvecklar ByggVesta 98 energieffektiva lägenheter. I samband med att det första spadtaget togs, utlystes en konstnärstävling för en drygt 200 kvadratmeter stor väggmålning på en av husets gavlar. Tisdagen den 2 april kommer Lex Zooz, den vinnande konstnären, på besök till Rosendal.

Efter en första urvalsprocess bjöd ByggVesta under hösten 2018 in tre konstnärer till en skisstävling. En jury bestående av representanter från bland annat Grön Bostad, ByggVesta, Utopia Arkitekter och Uppsala kommun valde bland de inlämnade förslagen ut Lex Zooz från Estland som vinnare. Lex får nu uppdraget att uppföra sitt vinnande motiv på gavelpartiet mot det lilla torget framför ByggVestas hus som kommer att ägas av Grön Bostad.

– Väggmålningen kommer att dra Rosendalsbornas blickar till denna fina plats. Vi tror att det kommer att bli en uppskattad mötesplats i Rosendal, säger Carl Johan Casserberg, projektledare, ByggVesta.

Konsten löper som en röd tråd genom hela bostadskvarteret – utanpå husen liksom på gården. Genom processen har man haft ett starkt fokus på barn och lek, något som syns i såväl arkitekturen med rundade gavelformer, varierade höjder och gröna plåttak, som i utformningen av gården, där man planerar odlingar, kojor och plats för hängmattor.

– Från de allra första skisserna vi gjorde på projektet fanns väggmålningen med, säger Mattias Litström, Arkitekt på Utopia.
– För oss har det varit en av de bärande idéerna igenom hela processen då konsten med barnperspektivet har varit en viktig del i hela utvecklingen av området.

Husen byggs som ett Egenvärmehus, vilket betyder att lägenheterna mestadels är radiatorlösa och till största del värms upp av återvunnen värme från ventilationsluften, instrålad solvärme, hushållsapparater, belysning, verksamhet och av de boende själva. Ungefär 90 % av värmen i ventilationsluften kan återvinnas.

De 98 lägenheterna fördelas främst på tvåor och treor, men även ettor och fyror. I bottenvåningarna finns förutom verksamhetslokaler också cykelrum och återvinningsrum.



Källa: Byggvesta