Skaras stadsarkitekt mot nya utmaningar


2019-04-10

Efter sommaren slutar Anders Kyrkander sin tjänst som stadsarkitekt i Skara kommun och blir istället samhällsbyggnadschef i Mullsjö kommun.
Bild: Skara kommun
Efter sommaren slutar Anders Kyrkander sin tjänst som stadsarkitekt i Skara kommun och blir istället samhällsbyggnadschef i Mullsjö kommun.

Efter sex år på tjänsten som stadsarkitekt slutar Anders Kyrkander i Skara kommun. Efter sommaren tillträder han tjänsten som samhällsbyggnadschef i Mullsjö kommun.
– Samhällsbyggnadsarbetet är en långsam process, och det krävs att man stannar ett antal år om man ska hinna se det man arbetat med bli verklighet. Det mest spännande med uppdraget har varit att få verka i så olika skalor. Från regional infrastruktur till ombyggnationen av Djäkneskolan. Från 100-års perspektiv till snabba lösningar på akuta problem. Det roligaste har dock varit att få vara chef för så drivna och drivande medarbetare. Det är dem jag kommer att sakna mest, säger Anders Kyrkander.

Under sin tid i Skara kommun har han arbetat med en rad olika uppdrag och projekt. Två av de första byggloven han fick sätta tänderna i var Julas tillbyggnad på fyra hektar och Viktoriaskolan.

– Det är en rolig stad att arbeta i. De viktigaste projekten för mig har varit Stationsområdet, Vilan med Östra Entrén och arbetet med COOP-området och Skaraborgsgatan, fortsätter han.

I alla projekt har Anders varit noga med att länka ihop staden tvärs ödsliga ogästvänliga platser genom att länka samman gestaltningsprojekt, belysningsprojekt och planprojekt som de arbetat med.

– När dessa platser når sin fulla potential kommer de att vara game-changers för Skara, säger han.

För honom råder det inga tvivel om att Skara har oerhört mycket att bygga vidare på, som hästsporten i Axvall, Varnhem som besöksmål och boendeort, Vilanområdets utbud och Skaraborgs vackraste stadskärna.

– Det som kanske är mindre synligt är att Skara också har en imponerande kommunal organisation för sin skala. Skara tar ledartröjan i Skaraborg i det ena utvecklingsprojektet efter det andra, och ror det i land. Det ska ni vara stolta över, avslutar Anders.

– Jag önskar Anders all lycka och välgång i sitt nya uppdrag. Anders har genom sitt kunnande, sin erfarenhet och sitt stora engagemang varit en tillgång för både mig och Skara kommun som helhet. Anders går nu till en roll som förvaltningschef med ett mer övergripande ansvar och jag är övertygad om att han kommer axla den rollen på ett utmärkt sätt, säger Gustaf Olsson kommundirektör i Skara kommun.

Anders kommer att arbeta kvar i Skara kommun till 1 juni och man kommer att avvakta med rekrytering.

– När det gäller rekrytering av ersättare kommer jag inte ha så bråttom. Jag vill nyttja tillfället som nu uppstått till att se över eventuell anpassning av uppdraget och organisationen, avslutar Gustaf.



Källa: Skara kommun