NCC får miljardorder för över 200 bostäder på ny ö i Köpenhamn


2019-04-12

 De 233 bostäderna kommer att fördelas på sex våningar ovanpå ett parkeringshus, som i sin tur består av fyra våningar belägna under vattenytan.
Bild: NCC
 De 233 bostäderna kommer att fördelas på sex våningar ovanpå ett parkeringshus, som i sin tur består av fyra våningar belägna under vattenytan.

<span>Kronløbsøen blir en nyanlagd ö med ett attraktivt läge i Indre Nordhavn mellan Sundkaj och Fortkaj, som båda är under utveckling.</span>
Bild: NCC
Kronløbsøen blir en nyanlagd ö med ett attraktivt läge i Indre Nordhavn mellan Sundkaj och Fortkaj, som båda är under utveckling.

NCC får en order värd över 1,5 miljarder kronor för att bygga 233 bostäder och parkeringshus på en ny ö, Kronløbsøen, i Köpenhamns Nordhavn. Bakom projektet med en total yta om 63 600 kvadratmeter står By & Havn, PensionDanmark och Nordkranen.

– Projektet är helt unikt. Det är inte varje dag man som entreprenör får chansen att arbeta med den här typen av stadsutveckling. Vi har god nytta av vår tidigare erfarenhet och kompetens i det här projektet, säger Palle Bjerre Rasmussen, chef för NCC Building Nordics i Danmark.

Kronløbsøen blir en nyanlagd ö med ett attraktivt läge i Indre Nordhavn mellan Sundkaj och Fortkaj, som båda är under utveckling. De 233 bostäderna kommer att fördelas på sex våningar ovanpå ett parkeringshus, som i sin tur består av fyra våningar belägna under vattenytan. Den nya ön får förbindelser i form av tre broar och en tunnel.

– Kronløbsøen är ett omfattande projekt och vi ser fram emot att komma igång tillsammans med våra partners. Förutom bra läge, unika bostäder och detaljhandel för Nordhavn, så blir det lätt att bo, arbeta och besöka distriktet, säger Jens Damgaard Pedersen, chef för Kronløbsøen Projekt P / S.

Bakom byggprojektet står projektbolaget Kronløbsøen Projekt P/S. Det ägs i sin tur av By & Havn (50 procent), PensionDanmark (40 procent) och Nordkranen (10 procent).

– Vi är glada över att vi nu börjar bygga attraktiva bostäder på en ny ö i Kronløbsbassinet nära vatten, stad och tunnelbana. Vi räknar med en stor efterfrågan på bostäderna och därmed en bra avkastning för våra medlemmar, säger fastighetschef Marius Møller, PensionDanmark.

NCC är totalentreprenör för projektet som påbörjas i sommar och väntas stå klart i slutet av 2023. Projektet är ritat av Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Cobe samt ritkontoret STED, som ansvarar för landskapsarkitekturen. Ordern om totalt över 1,5 miljarder SEK registreras i det andra kvartalet 2019 i affärsområde NCC Building Nordics.



Källa: NCC