Allt fler tjejer söker sig till måleribranschen


2019-04-21

18-åriga Moa Thorsén går idag Yrkesgymnasiet Gävle och ser fram emot en framtid i målaryrket.
Bild: Thoréngruppen
18-åriga Moa Thorsén går idag Yrkesgymnasiet Gävle och ser fram emot en framtid i målaryrket.

Nyligen presenterade regeringen nya mål för att öka mångfalden i byggbranschen.
25 procent av de som nyanställs i bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030. För Söderhamns-tjejen Moa Thorsén, Yrkesgymnasiet Gävle, blev målaryrket ett val hon inte ångrat.
– Det som lockade mig till att bli målare var att jag tyckte det var roligt att hålla på hemma och att jag tycker det är roligt att arbeta med kroppen istället för att sitta still hela dagarna, säger hon.

Enligt statistik från Måleribranschens Yrkesnämnd är det runt 50 procent av alla kvinnor som till Bygg- och anläggningsprogrammet i gymnasiet väljer inriktningen måleri. Antalet kvinnliga elever som sedan genomför inriktningen ligger förhållandevis stabilt på drygt en tredjedel av eleverna. Bland dagens lärlingar inom måleribranschen är 26 procent kvinnor.
Av alla målare under 30 år är 18 procent kvinnor.

18-åriga Moa Thorsén hade inte bilden klar för sig att hon skulle bli målare när hon skulle göra sitt gymnasieval. Men på vinst och förlust besökte hon ett öppet hus på Yrkesgymnasiet i Gävle och det blev kärlek vid första ögonkastet.
– När jag skulle välja gymnasium var det en tuff tid när jag var väldigt skoltrött. Det var en svår tid i mitt liv för att nära hade blivit sjuka och allt var jobbigt under den här perioden. Men när jag var på öppet hus fick jag en bra känsla för skolan, lärarna och yrket. Åren på skolan har varit fantastiska. Jag har fått lära känna otroligt fina vänner som jag hoppas få ha livet ut, berättar hon.

Under gymnasietiden har hon haft sin lärlingsanställning på Åkes Måleri i Söderhamn. Den klassiska firman har funnits sedan 1954 och platschefen Håkan Lundqvist hyllar samarbetet med skolan och inte minst Moas kompetens och engagemang.
– Hon är mycket engagerad och intresserad av vad hon gör och är en duktig som målar och vi kommer vara rädd om henne så hon stannar hos oss och i branschen.

Han har sett en enorm förändring inom måleribranschen och hur fördelningen mellan män och kvinnor förändrats över tid.
– Jag har jobbat i 32 år på firman och det är nu sista 4-5 åren det kommit in kvinnor i vårt företag. Vi har åtta anställda idag och hälften är tjejer, vilket är viktigt.

Moa Thorsén kan se fram emot en anställning efter skolavslutningen.
– Jag har utvecklats enormt både som person och arbetsmässigt. Jag växer för varje dag och får lära mig nya saker hela tiden. Målaryrket kändes rätt för mig och valet jag gjorde känns fortfarande helt rätt.



Källa: Thoréngruppen