Bigbelly ger positiva testresultat i Kolding kommun


2019-04-30

Bild: EWF ECO AB

112 timmar. Så stor blev resultet av resursbesparingen, efter Kolding kommun testat de smarta papperskorgarna i fyra månader.

Arbetstiden som är sparande har istället använts för att samla skräp på gatorna. Under vintern har Kolding Kommun testat de smarta papperskorgarna i centrala delar och resultet är positivt. Testet har minskat antalet tömningar med 90 procent.

Ett test som utfördes i höstas där Kolding Kommun bytte ut 31 stycken av de befintliga avfallskärlen på utvalda platser med 13 intelligenta papperskorgar från Bigbelly med sensorer och komprimator. Testet avslutades den 31 januari och resultaten är uppmuntrande enligt ett pressmeddelande från kommunen.

– Det råder ingen tvekan om att intelligenta lösningar gör att vi utnyttjar ny teknik för vägen framåt. Det visar testresultatet mycket tydligt, säger Jakob Ville, ordförande i teknik och klimatkommittén.
– Jag hoppas därför att nästa års budget kan hitta pengar, i första hand för att köpa fler avfallskärl. Även om det är en investering på en halv miljon kronor, visar experimentet att det finns en kort återbetalningstid på cirka fyra år när resurserna sparas.

Avfallskapaciteten har i testperioden ökats från knappt 3200 liter till över 7000 liter. De soptunnorna komprimerar avfall och innehåller sensorer som skickar meddelanden till driftspersonalen när de behöver tömmas. Om pengarna finns i nästa års budget, ska de smarta papperskorgarna designas för att passa in i den nya designmanualen.



Källa: EWF ECO