Förnybar energi kan ge billigare el för nya ABK-hyresgäster


2019-05-08

I det nya bostadsområdet i Hammar i Kristianstad bygger ABK 91 hyreslägenheter. Här blir ABK solelsproducent med mer än 800 kvadratmeter solceller på taken. Solenergin kommer att gå till fastighetsel som belysning, ventilation och tvättstugor – men ABK kommer också att sälja hushållsel direkt till hyresgästerna.

– Det är en spännande satsning där vi inte bara får miljövinster utan även mervärden till våra hyresgäster, i form av lägre kostnader, säger ABK:s vd Henrik Strand.

I Stenskeppet kommer hushållselen att läggas på hyran med individuell mätning. Under de solrika delarna av året kommer elen att komma direkt från solcellerna på taken, och under årets mörka månader levereras inköpt el, även den grön el från förnybara källor.

– Genom att vi säljer elen direkt till hyresgästerna kan vi få ner de fasta kostnaderna, vilket gör priset förmånligt för de boende, säger Peter Backman, teknisk chef på ABK. Ser vi att det här slår väl ut planerar vi att fortsätta i kommande nyproduktion där det är möjligt.

Förutom satsningen på förnybar el omfattar miljöprofilen för de nya husen även bland annat växtväggar och växtklädda fasadpelare, sedumtak, möjlighet till laddstolpe för elbil och självdoserande tvättmaskiner.

Att använda sig av solceller för elproduktion är också ett sätt för ABK att fortsätta på den inslagna vägen mot ett klimatsmartare samhälle.

– Det här är viktigt för oss alla och inte minst kommande generationer. Vi är glada att vi kan vara med och driva den här utvecklingen mot ett hållbarare boende, säger Henrik Strand.

Fakta Stenskeppet

91 lägenheter med inglasade balkonger eller egen uteplats

1 RoK, 29-37 m2 15 st
2 RoK, 59 m2 21 st
3 RoK, 66-71 m2 48 st
4 RoK, 77-79 m2 7 st

Uthyrning startar 26 november 2019 och inflyttning i etapp ett sker i maj 2020 och i etapp två september 2020.




Källa: AKB