Återanvänt material starkaste fasadtrenden


2019-05-10

De underhållsfria materialen tegel och fibercement blir alltmer populära.
Bild: Cembrit
De underhållsfria materialen tegel och fibercement blir alltmer populära.

Arkitekterna förutspår att återanvänt material, stora glaspartier och växter på fasaden kommer att bli de starkaste trenderna på villor de närmaste tio åren. Vitt, rött och grått är färgerna som gäller och de hetaste materialen är trä, tegel och fibercement. Det visar Cembrits årliga undersökning bland 100 arkitekter.


Varje år intervjuar materialtillverkaren Cembrit 100 arkitekter via undersökningsföretaget PFM Research. 2019 års undersökning visar följande villatrender.


De fem starkaste fasadtrenderna

1. Återanvänt material
2. Stora glaspartier
3. Växter som växer vertikalt
4. Materialkombinationer
5. Underhållsfria material

Återanvänt material seglade direkt in på en förstaplats i årets undersökning. Hållbarhet, miljö och cirkulär ekonomi är fokus hos såväl kunderna som branschen, kommenterar Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.


Färgtoppen
1. Vitt
2. Rött
3. Grått

Vitt har i flera år ansetts som den mest gångbara färgen på villor. Rött och grått kommer inte långt efter. Naturfärger är något av en bubblare. Svart minskar betydligt i popularitet från att ha varit den stora trendfärgen för tio år sedan, säger Anna Ranow.


Materialtoppen
1. Träpanel
2. Tegel
3. Fibercement

Trä är ett omtyckt material som till viss del utmanas av de mer underhållsfria materialen tegel och fibercement. Allt fler vill slippa ta hand om sin fasad på grund av jobb och kostnader (se fasadtrend 5). Underhållsfri fasad är också ett måste vid till exempel gröna växtväggar (se fasadtrend 3), där man inte kommer åt fasaden för till exempel ommålning. Värt att notera är att det finns paneler i fibercement som är väldigt snygga och liknar träpanel, säger Anna Ranow.


De material som anses ge mest problem över tid
1. Puts
2. Träpanel
3. Plast/komposit

Om undersökningen: Cembrit har anlitat PFM research för att genomföra telefonintervjuer med 100 arkitekter (varav 50 män och 50 kvinnor) som ritar hus, vilket är ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Totalt är cirka 5 000 arkitekter verksamma i Sverige. I urvalet ingår inte landskapsarkitekter eller inredningsarkitekter.




Källa: Cembrit