Hållbara lösningar blir konkreta affärer i byggboomens Göteborg


2019-05-10

Kirsten Lynge från danska Läsö och en av grundarna till Zostera presenterar isolering med ilandflutet ålgräs.
Bild: RedDot Production
Kirsten Lynge från danska Läsö och en av grundarna till Zostera presenterar isolering med ilandflutet ålgräs.

Isolering av ålgräs, ett munstycke som sparar vatten från kranen och designade solpaneler till fasader och tak. Det var bara några av de hållbara lösningar som presenterades när 27 företag från norra Europa fick chansen att möta bygg- och fastighetsbolag och andra intressenter på Living Lab 8 maj i Göteborg.


– Vi är jättenöjda! Living Labbet har varit avgörande för att hitta leverantörer och kunna växla över till fossilfritt byggande. Vi kommer vilja ha fortsatt dialog med alla leverantörer vi träffade under dagen, summerade Anders Hall från Lokalförvaltningen Göteborgs Stad.

Anders Hall är projektledare för den fossilfria förskolan Hoppet som börjar byggas i Göteborg i höst. Projektet ska sätta en standard för framtida byggprojekt i Göteborg och är en viktig kugge i arbetet med att nå Göteborgs Stads mål om en hållbar och rättvis utsläppsnivå av växthusgaser år 2050.  

Syftet med Living Lab-dagen var att Förskolan Hoppet plus en mängd andra aktörer inom bland annat bygg- och fastighetsbranschen skulle få ta del av nya, innovativa lösningar inom fossilfritt byggande. Nu väntas mötena leda till flera konkreta affärer.

– Vi fick in över 40 ansökningar från små till lite större företag som ville vara med och presentera sina produkter och lösningar den här dagen. Tillsammans med Lokalförvaltningen har vi gjort ett urval där 17 av dem fick möjlighet att både pitcha i två minuter från scenen, men också träffa ansvariga personer i enskilda möten. Ytterligare tio företag antog också erbjudandet att komma och delta och ställa ut, förklarade Carina Nowak från Business Region Göteborg och projektledare i det internationella projektet Northern Connections som stod bakom eventet.

Företagen kom från Sverige, Norge, Danmark, Belgien och Skottland. Ett av dem var Zostera som använder gammal beprövad teknik för att ta tillvara ilandflutet ålgräs. Med moderna metoder gör de sedan om det till miljövänlig, välfungerande isolering för hus. 

– Vi har knutit flera nya kontakter här. Det är ett fantastiskt arrangemang och mycket större än jag hade väntat mig, sa Kirsten Lynge från danska Läsö och en av grundarna till Zostera. 

Hon fick medhåll av Xavier Flasse från det belgiska bolaget ISSOL som erbjuder specialdesignade, byggintegrerade solpaneler som kan fungera både som tak och väggfasader. 

– Det finns ett stort intresse, inte minst i Skandinavien, för att skapa estetiskt snygga skal till byggnader som samtidigt tar vara på solenergin och omvandlar den till el. Den här dagen bekräftar den trend vi ser på marknaden just nu där klimatsmarta produkter efterfrågas alltmer, menade Xavier Flasse.

En av produkterna som fick lite extra stor uppmärksamhet var det svenska start up-företaget Altereds munstycke som kan spara upp till 98 procent av vattenförbrukningen i vanliga kranar.

– Ni kommer själva att märka skillnaden. Om cirka 20 minuter efter min pitch kan ni gå ut och testa kranarna på toaletterna, lovade Urban Dalhov från Altered den närmare 150 personer stora publiken. 

Och han höll sitt löfte. Efter en del skruvande på både dam- och herrtoaletterna satt munstyckena snart på plats. 

Living Lab-ventet arrangerades av Business Region Göteborg, Innovatum och Sustainable Business Hub inom ramen för Northern Connections – ett EU-projekt med 21 partners från regioner, städer och kluster i Nordsjöregionen.



Källa: Business Region Göteborg