Carl Eldhs Ateljémuseum visar utställningen Skuggspel med verk av Rahel Belatchew


2019-05-14

Carl Eldhs Ateljémuseum visar utställningen Skuggspel med verk av Rahel Belatchew.
Bild: Belatchew Arkitekter
Carl Eldhs Ateljémuseum visar utställningen Skuggspel med verk av Rahel Belatchew.

Med anledning av att det i år är 100 år sedan Carl Eldh invigde sin ateljé i Bellevueparken, som ritats av Ragnar Östberg, går museets verksamhet 2019 i arkitekturens tecken och man har valt att skapa en utställning med verk av arkitekten Rahel Belatchew.

Carl Eldhs Ateljémuseum visar flera av Rahel Belatchews och Belatchew Arkitekters byggnader i form av modeller, ritningar, visualiseringar och fotografier. Exempel på byggnader som ställs ut är Nacka stads nya landmärke Discus, en 30 våningar hög byggnad placerad över Nackas nya tunnelbanestation, samt flerbostadshuset Flora i Midsommarkransen och kollektivhuset Rudbeckia i Uppsala.

Till utställningen i Carl Eldhs Ateljémuseum har paviljongen Bris uppförts – ett utomhusrum i trä placerat i ateljéträdgården som har skapats i dialog med Ragnar Östbergs loggia, där ett skuggspel skapas genom att ljuset silas genom ribborna i paviljongens böljande tak.

Arkitekturhistorikern Martin Rörby har i en essä i utställningskatalogen beskrivit Bris som följer:

Rahel Belatchews Bris i Carl Eldhs ateljéträdgård låter oss förnimma hur solljuset silas genom en konstruktion av detta slag. Det skuggspel som uppstår i mötet med entréportiken till Ragnar Östbergs byggnad förenar de båda arkitekterna – och väver samman dåtid, nutid och framtid.” (Martin Rörby)

– Jag är hedrad över denna möjlighet museet givit mig detta jubileumsår. Det har varit oerhört inspirerande att komma nära Ragnar Östbergs arkitektur och Carl Eldhs skulpturer, säger Rahel Belatchew, VD och Chefsarkitekt, Belatchew Arkitekter.

– Jag vill även passa på att tacka Carl Eldhs Ateljémuseum för möjligheten att få ställa ut en bred palett av en mångårig arkitektproduktion liksom möjligheten att få experimentera i trä och bygga upp en paviljong i full skala, avslutar Rahel Belatchew.




Källa: Belatchew Atkitekter