Säteriet i Mölnlycke nominerat till årets bästa renoveringsprojekt


2019-05-17

Säteriet i Mölnlycke nominerat till årets bästa renoveringsprojekt.
Bild: Förbo
Säteriet i Mölnlycke nominerat till årets bästa renoveringsprojekt.

På Säteriets bostadsområde i Mölnlycke pågår sedan flera år en omfattande renovering av områdets drygt 730 lägenheter. Nu är bostadsbolaget Förbo nominerat till Sveriges Allmännyttas pris ”Bästa Renoveringsprojekt”

Säteriet är Förbos största bostadsområde i utkanten av Mölnlycke. Området omfattar drygt 730 lägenheter som byggdes åren 1969-1971. De senaste åren har området genomgått omfattande nomineringar och har tack vare detta blivit nominerat till Sveriges Allmännyttas pris ”Bästa Renoveringsprojekt”.

– Vi har ända sedan starten haft en tydlig vision vad vi vill åstadkomma med renoveringen. Vi är stolta över resultatet och det är givetvis mycket glädjande att även andra uppmärksammar vårt arbete här säger Peter Granstedt, vd på Förbo.

I renoveringen ingår såväl invändig som utvändig renovering. Badrum och stammar renoveras, nytt ventilationssystem och montering av köksfläktar. Fasader och balkongfronter byts ut. På vissa hus byts även loftgångarna ut.

– För oss har det varit viktigt att ta vara på de stora kvaliteter som finns i området, lyfta fram det som är fint och det som man kanske inte alltid tänker på i vardagen. Att behålla den tidstypiska sjöstensfasaden är ett sådant exempel, säger Peter Granstedt.


Dialogen med hyresgästerna är viktig
– En viktig anledning till det framgångsrika arbetet har varit kommunikationen med våra hyresgäster. Förutom återkommande enkäter och informationsblad har vi haft en referensgrupp med redan från start. Dessutom har vi en ombyggnadssamordnare som jobbar med renoveringen på heltid, säger Peter Granstedt.
– Det är tufft att bo i en lägenhet som stamrenoveras. Det försöker vi vara öppna med och gör vad vi kan för att underlätta situationen utifrån var och ens behov. Det skapar en trygghet för hyresgästerna som jag är säker på varit avgörande för att renoveringen har gått så bra.

Renoveringen av husen är en del av en större förändring på Säteriet. Bland annat görs utemiljön om med nya bord och bänkar, cykelparkeringar under tak, ny belysning och plantering av nya växter och träd. Samtidigt får de hyresgäster som bor i markplan i loftgångshusen en egen privat trädgård. I juni förra året invigdes en ny aktivitetspark i anslutning till området.

Dessutom byggs det 51 nya lägenheter och planeras för ytterligare 300 under kommande år.


Om tävlingen:
Bransch- och intresseorganisationen Sveriges Allmännytta (tidigare SABO), vill uppmärksamma och sprida kunskap om framgångsrika och innovativa renoveringsprojekt. Därför anordnar de årligen en tävling med syftet att hitta goda exempel på renovering.

Tävlingen ”Bästa Renoveringsprojekt” vänder sig till alla byggherrar i Sverige som vill dela med sig av sina erfarenheter från sitt bästa renoveringsprojekt. Tävlande projekt ska vara genomförda mellan åren 2015 och 2019.

Prisutdelningen sker på Sveriges Allmännyttas Fastighetsdagar i Göteborg den 27–28 maj 2019.



Källa: Förbo