Arkitektur som ska stötta patienters tillfrisknande


2019-05-20

Tønsberg psykiatri, med helande arkitektur.
Bild: LINK arkitektur
Tønsberg psykiatri, med helande arkitektur.

I början av maj invigdes den nya psykiatribyggnaden på sjukhuset i Vestfold, beläget i Tønsberg, 10 mil söder om Oslo. LINK arkitektur har ansvarat för arkitektur, landskap och inredning med fokus på helande arkitektur som ska bidra positivt under tillfrisknandet.
– Målet har varit att skapa en god miljö för både patienter, besökare och personal. Fokus har legat på att låta arkitekturen stötta patienten i sitt tillfrisknande och det tycker jag att våra norska kollegor har lyckats med, säger Anna Rolf, ansvarig för vårdarkitektur på LINK arkitektur i Sverige.

Psykiatribyggnaden, som i sig är 12 000 kvadratmeter, är en del av ett större utvecklingsprojekt på cirka 45 000 kvadratmeter på sjukhuset i Vestfold, som planeras vara färdigt 2021.
– Vi samarbetar ofta mellan länderna och ser det som utvecklande både för oss själva och projekten i sig, säger Anna Rolf.


Säkerhet och trivsel i fokus
Den nya byggnaden består av öppenvård för dagvård, en vårdbyggnad med patientrum för 50 patienter samt administration. Psykiatribyggnaden har en helande trädgård, en takterrass för äldrepsykiatri och ett öppet atrium, som alla bidrar till en god vårdmiljö.

Vårdbyggnaden är en högsäkerhetsbyggnad med strikta krav kring patientens säkerhet och trivsel.

Kunskap om de som ska använda byggnaden har legat till grund för gestaltningen och en kontinuerlig dialog har förts med såväl patienter som personal. För patienterna är en trygg miljö avgörande för det sociala sammanhanget och för personalen har säkerhet, goda rutiner och trivsel prioriterats.


Bra samarbete
Bakom projektet står sjukhuset i Vestfold, Skanska och CURA-gruppen. CURA-gruppen ansvarar för för- och detaljprojektering samt uppföljning under byggtiden och består av Bølgeblikk Arkitekter, LINK arkitektur, Erichsen & Horgen och Multiconsult. Projektet har utförts som Integrated Project Delivery, som handlar om att tidigt engagera alla parter och ta gemensamma risker och beslut.

– Verksamheten ser fram emot att använda de nya byggnaderna som har blivit fantastiskt fina. Det här är en stort lyft för psykiatrin i Vestfold, säger Tom Einertsen, projektledare för sjukhuset i Vestfold.



Källa: LINK arkitektur