SISAB skapar Sveriges första officiella käpphästarena


2019-05-20

Översiktskarta av käpphästarenan i Fruängen.
Bild: SISAB
Översiktskarta av käpphästarenan i Fruängen.

Byggnationen av Sveriges första officiella käpphästarena har startat. Nu skapar SISAB något alldeles unikt – en arena helt dedikerad till käpphästar. Invigningen kommer ske i samband med vårterminens skolavslutningar. Käpphästsäsongen kröns med Sveriges första käpphäst-SM tillsammans med Stockholms läns ridsportförbund under höstterminen.

Käpphästarenan byggs på Elsa Brändströms gata 60 där det tidigare legat en förskola. Under den senaste tiden har tomten stått tom. I Stockholms stads vision tydliggörs att stadens verksamheter ska främja hälsa genom att underlätta för sociala aktiviteter, utomhusvistelse och vardagsmotion där människor lever, arbetar, studerar och umgås. Något som käpphästarenan verkligen tar fasta på.

– Det är fantastiskt att vi kan tillföra värde till stadens invånare i väntan på en permanent lösning på platsen. Att vi dessutom gör det med fokus på rörelse för barn och unga är ännu bättre och helt i linje med Stockholms stads vision om möjligheternas Stockholm, säger Claes Magnusson, vd SISAB.

Som en del av Stockholms stad har SISAB vidare i vårt uppdrag att verka för barns hälsa. Det är vanligt att göra detta genom etablering av fotbollsplaner, parkourbanor och skateparker. En studie som Idrottsförvaltningen i Stockholms stad gjorde tillsammans med Stockholms Universitet visar dock att en absolut majoritet av de som utnyttjar dessa ytor är pojkar. Endast var femte barn som utnyttjar stadens ytor för spontanidrott är flicka.

– Att SISAB, som kommunalt fastighetsbolag, skapar en käpphästarena är ingen slump utan ett resultat av att vi vill inkludera flickorna mer i stadens offentliga rum. Och eftersom tomten vetter mot idrottsplatsen så skapas naturliga kopplingar mellan olika fysiska aktiviteter, säger Anni Björkskog, arkitekt på SISAB.

Käpphästarenan invigs i juni och kommer att vara öppen för alla såväl dagtid som kvällstid. Tillsammans med Stockholms läns ridsportförbund arrangeras SM 2019 i käpphästhoppning och käpphästdressyr.



Källa: SISAB