Stockholms första plusenergihus klara för inflyttning


2019-05-23

Arkitekter är DinellJohansson.
Bild: Holy

Arkitekter är DinellJohansson.



Plusenergihuset har 730 kvm solceller på tak och väggar, som ska generera lika mycket el som husen använder för värme, varmvatten och fastighetsel.
Bild: Holy
Plusenergihuset har 730 kvm solceller på tak och väggar, som ska generera lika mycket el som husen använder för värme, varmvatten och fastighetsel.

Spjutspetsteknik och design går hand i hand i Stockholms energisnålaste hus som nu står klara i Norra Djurgårdsstaden. Stockholmshem har byggt stadens första flerfamiljshus som genererar mer energi än de gör av med – två plusenergihus med 43 lägenheter.

730 kvm solceller på tak och väggar ska över året ge lika mycket el som husen använder för värme, varmvatten och fastighetsel. Husen är fyllda med bästa tänkbara miljötekniska lösningar för att kunna skapa och återvinna så mycket energi som möjligt, bland annat bergvärme, högeffektiv isolering och återvinning av matavfall till biogas.

– Det här är det senaste resultatet i ett tioårigt arbete med att utveckla vårt hållbara byggande. De system inom energisnålt byggande som vi har testat tidigare har här kombinerats i en ny helhetslösning, säger Björn Ljung (L), styrelseordförande i Stockholmshem.

Formgivningen samspelar med den tekniska funktionen. Arkitekter är DinellJohansson.
– Taknockarna har vridits för att ge rakt södervända takytor, optimerade för att fånga solenergi. Formen följer funktionen och blir intresseväckande på köpet. Inglasade verandor löper längs hela lägenheten med utgång från varje rum. Förebilden är den traditionella bostaden i vårt klimat där ouppvärmda utrymmen ger utökad boendeyta under den varmare delen av året – klimatsmart, säger Morten Johansson på DinellJohansson.

Stockholmshem vill också uppmuntra de boende till en hållbar livsstil. På gården finns gemensamma odlingslotter. Plats för cyklar prioriteras kring husen och på balkongerna finns krokar speciellt för cyklar. Här väntar också ett ekfat fyllt med jord för egen odling.

– Vi anordnar VIP-kvällar där vi berättar hur husen fungerar och i höst bjuder vi också våra hyresgäster på ett par inspirationsföreläsningar, exempelvis om återanvändning och balkongodling, säger Patrik Andersson chef för Bygg & Teknik.


Källa: Stockholmshem