50 nya hyresrätter utvecklar centrum i Oxie


2019-05-24

Planerad bebyggelse på fastigheterna Oxievång 7 (t v) och Oxievång 2 (t h).
Bild: Sews Arkitekter / Brinova
Planerad bebyggelse på fastigheterna Oxievång 7 (t v) och Oxievång 2 (t h).

Nu blir det ännu fler bostäder i Oxie. Malmö stads tekniska nämnd godkände idag försäljningen av fastigheten Oxievång 7 till fastighetsbolaget Brinova. Här, intill Oxie station och det befintliga Oxie centrum, kommer Brinova att bygga 50 mindre hyresrätter och lokaler för centrumverksamhet.

– Oxie har utvecklats enormt mycket under de senaste åren och fått en bredd på utbudet av bostäder som efterfrågats av många. De nya hyresrätterna i området har ett extremt stationsnära läge och med dem möjliggörs även den fortsatta utvecklingen av Oxie centrum, säger Mikael Lideflo, projektledare på fastighets- och gatukontoret i Malmö stad.

Planerad byggstart är hösten/vintern 2019, med inflyttning våren 2021. De nya bostäderna om 1-3 rum och kök är fördelade på en lägre och en högre byggnadsdel med uttalade miljöambitioner och smarta energilösningar. Bottenvåningen rymmer butikslokaler för centrumverksamhet. I samband med detta projekt planerar bolaget även kommande byggnation av en 7-våningsbyggnad med tomträtt inom fastigheten Oxievång 2, det befintliga Oxie centrum som redan ingår i Brinovas bestånd.

– Vi är glada att vi får möjlighet att fortsätta utveckla Oxie centrum med fler hyresbostäder utifrån den stora efterfrågan som finns i området. Vi är också nöjda med det goda samarbetet med Malmö stad, som möjliggjort att vi kan genomföra detta projekt, säger Per Johansson, Brinovas VD.

Fastigheten Oxievång 7 ligger i Oxie centrum, söder om Lertegelvägen. 100 nya lägenheter inom fastigheten Lerteglet 2 är redan inflyttade. Just nu byggs ytterligare 140 lägenheter inom fastigheterna Lerteglet 1 och Murteglet 1, med planerad inflyttning under första halvåret 2020. Läget är det bästa tänkbara i Oxie, med direkt närhet till stationen och bara 12 minuters restid till centrala Malmö.

– Bostadsbyggandet i Malmö är glödhett. Här byggs mer per invånare än i de andra storstäderna och här byggs i stadens alla delar. I Oxie får vi nu ett fint tillskott med 50 bostäder ett stenkast från Oxie station, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik och service.

– Den här försäljningen skapar möjligheter för Oxie att fortsätta växa genom tillkomsten av fler bostäder i ett attraktivt läge. Jag tycker det är mycket positivt att bostadssektorn är så genuint engagerade i Oxie och bidrar till en positiv utveckling i orten, säger Håkan Linné (L), vice ordförande i tekniska nämnden.

Utbyggnaden av allmän plats i området sker etappvis, i takt med att bostäder färdigställs.

Köpet omfattar totalt 4 475 kvadratmeter bruttoarea, BTA, för lägenheter och butikslokaler. Köpeskillingen för fastigheten Oxievång 7 är 10 138 500 kronor.



Källa: Malmö Stad