Vasakronan byggstartar Magasin X i Uppsala


2019-05-24

Magasin X sedd från järnvägen.
Bild: Vasakronan/White
Magasin X sedd från järnvägen.

Magasin X, vy från Sidenvävargatan.
Bild: Vasakronan/White
Magasin X, vy från Sidenvävargatan.

Redan nu har Magasin X en uthyrningsgrad om 65 procent och till hösten 2019 startar bygget av fastigheten. Det blir Vasakronans och Sveriges första kontorsfastighet med en stomme helt gjord i trä.

Bredvid Resecentrum i bästa tänkbara pendlarläge, bygger Vasakronan Magasin X, ett på flera sätt annorlunda projekt. Byggnaden omfattar cirka 11 500 kvadratmeter  uthyrningsbar area fördelat på sju våningar och kommer att uppföras med en stomme helt i trä. Det gör den till Sveriges första multitenant kontorshus med träkonstruktion. Tillsammans med ett antal innovativa och klimatsmarta tekniklösningar gör detta att Magasin X blir ett kontorshus med lågt CO2-avtryck.

Innehållsmässigt består Magasin X dessutom av smart utformade kontor och mötesplatser som ger hyresgästerna möjlighet till flexibilitet både när det gäller hyresavtal, arbetssätt och service.

För närvarande är det klart att Vasakronans eget Uppsalakontor kommer att flytta till fastigheten. Det är också klart att White Arkitekter och Skatteverket hyr 1 000 respektive 3 500 kvadratmeter. Vasakronan kommer dessutom att erbjuda sina kunder det egna coworking-konceptet, Vasakronan Arena.                       

– I Magasin X har vi vänt på alla stenar för att hitta de bästa tänkbara lösningarna. Ambitionen är att se hur vi kan minska vårt CO2-avtryck i projekt, säger Jan-Erik Hellman, regionchef Uppsala.
– Men med flexibla avtal, kontorslösningar och serviceerbjudanden maxar vi även förutsättningarna för företag att både växa och minska sina ytor i huset beroende på hur deras egen verksamhet förändras. Magasin X är ett starkt bidrag till vår vision om att skapa långsiktigt hållbara fastigheter och lokallösningar, för människa och miljö.

Investeringen i Magasin X uppgår till 530 mkr. Fastigheten ska stå klar våren 2021 och då miljöcertifieras enligt LEED Platinum.



Källa: Vasakronan