Installationsspill från byggen återvinns till nya golv


2019-06-01

Spillbitar från Tarkett plastmatta.
Bild: Tarkett
Spillbitar från Tarkett plastmatta.

Pernilla Löfås, hållbarhetsstrateg på NCC Building Sverige.
Bild: NCC
Pernilla Löfås, hållbarhetsstrateg på NCC Building Sverige.

Nu ökar NCC ambitionerna att återvinna från sina byggarbetsplatser och lanserar obligatorisk återvinning av installationsspill från plastgolv över hela Sverige.

Vid läggning av plastgolv blir det ungefär 10 procent spill i form av små remsor och avkap. Varje år läggs det 6 miljoner kvadratmeter plastgolv i Sverige – vilket resulterar i nästan 2 000 ton spill. Genom Golvbranschens system, GBR Golvåtervinning samlades 335 ton installationsspill in förra året – men potentialen är mångdubbelt större.

Nu gör NCC en insats för att öka återvinningen ytterligare.

– Att jobba med återbruk och återvinning är en kärnfråga för oss. Förra året satsade vi på att öka antalet lastpallar som returneras för återbruk vilket har slagit mycket väl ut, och nu vill vi gå vidare med installationsspill från plastgolv, säger Pernilla Löfås, hållbarhetsstrateg på NCC Building Sverige.

GBR Golvåtervinning har funnits i över 20 år och det omfattar alla större tillverkare av plastgolv på den svenska marknaden. Det är ett att få insamlingssystem som fungerar i verkligheten och en majoritet av spillet återvinns till nya golv.

– Om vi tar exempelvis en skola på 3 500 kvadratmeter blir spillet ungefär 1 ton. Detta måste vi såklart ta ansvar för och säkerställa att det återvinns. Återvinning av plast är viktig ur ett klimathänseende. När man återvinner 1 ton plast så sparar man ungefär 2 ton koldioxid, fortsätter Pernilla Löfås.

Tarkett är en av de golvtillverkare som är med i systemet.
– Förra året tillverkade vi motsvarande 70 000 kvadratmeter nya golv av det spill vi fick in via GBR-systemet och vi tycker det är mycket glädjande att NCC tar täten bland de stora riksbyggarna och hjälper oss att få bättre fart på återvinningen av installationsspill, säger Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef på Tarkett.

Nu finns även möjlighet att följa upp spillinsamlingen projektvis så att varje individuellt NCC-projekt kan mätas på hur mycket installationsspill som samlats in. För att få bra genomslag för systemet måste både projektledare och golventreprenörer ta ett aktivt ansvar i detta.

– Vi har som mål att återvinna minst 70 procent av vårt byggavfall år 2020. Vi jobbar på bred front med bland annat återbruk i koncernen av överblivet material och det vi nu gör med golvspillet är ett viktigt steg på vägen för att nå NCC:s vision om ett långsiktigt hållbart byggande, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef NCC.



Källa: NCC