Svagt nedåtgående trend för betongproduktionen under årets första fyra månader


2019-06-10

För årets fyra första månader ses en svagt nedåtgående trend för den totala betongproduktionen i Sverige. Totalt producerades cirka 1 915 000 kubikmeter betong i Sverige vilket är 6 procent lägre än motsvarande period 2018. Den avtagande trenden är inte oväntad med tanke på den inbromsning som skett för bostadsbyggandet.

Betongproduktionen under årets första tertial 2019 var totalt sett 9 procent lägre inom kategori Hus jämfört med 2018. Inom kategori Infrastruktur ökade betongproduktionen istället under det första tertialet med 4 procent.

– Senaste åren har vi sett en ökad efterfrågan på betong i Sverige, framför allt gällande betong till bostäder som gett väldigt höga nivåer på betongproduktionen både 2017 och 2018. Så även om det nu ses en viss nedgång för årets fyra första månader ligger betongproduktionen ändå på en fortsatt på hög nivå. Hur nedgången inom bostadsproduktionen kommer att påverka betongproduktionen under resten av året blir intressant att följa, säger Malin Löfsjögård, VD för Svensk Betong och fortsätter:

 Glädjande ser vi fortsatt en ökad betongproduktionen för kategori Infrastruktur även för årets första tertial. Det pågår en utbyggnad och upprustning av infrastrukturen i Sverige som ger fortsatt positiv effekt på betongproduktionen.



Källa: Svensk Betong