Stena fastigheter – först ut i Skåne med innovativa stambyteslösningar


2019-06-11

Daniel Hagström, Sweco Systems.
Bild: Privat
Daniel Hagström, Sweco Systems.

För 2 år sedan genomfördes Sveriges första modulstambyten i regi av Pipemodul. Lösningen har redan genomförts runtom i landet däribland både Stockholm och Göteborg. Nu har det äntligen blivit Skånes tur.


Skriet efter innovativa lösningar för att komma till rätta med problematiken kring utdragna stamrenoveringar har varit en av knäckfrågorna för en effektivare renoveringsprocess. Genom Stena Fastigheter ska nu även Malmöiterna få uppleva att stambyten inte längre behöver innebära utdragna processer som pågår månad efter månad. Det kan gå betydligt smidigare än så.

I Skåne har fastighetsägare av tradition och vana hittills hållit sig till traditionella byten. Stena fastigheters hyresbostad Almen 20 blev först ut att testa modulstambytet i samarbete med Pipemodul och Sweco Systems:

– Det var första gången som jag arbetade med Pipemodul. Jag hade tidigare hört talas om modullösningar vid stambyten. När jag blev tipsad om Pipemodul som ett alternativt till de som vill ha enkla stambyten så undersökte jag det vidare, berättar Daniel Hagström, projektör vid Sweco Systems.

Stena fastigheters hyresfastighet Almen 20 i centrala Malmö inrymmer både dagis och familjebostäder. Projektet omfattar tappvattenbyte av 37 lägenheter med KV, VV och VVC via trappuppgången i öppningsbara moduler, med läckageindikation på varje våningsplan. Avloppen relinades.

– Ur ett projekteringsperspektiv gillade jag att de erbjöd en helhetslösning. Montaget var enkelt, och de hade en bra lösning för varmvatten och kallvatten. Pipemoduls stöd med beräkningarna gjorde det väldigt smidigt. Jag kan verkligen tänka mig att använda Pipemodul i liknande projekt i framtiden, fortsätter Daniel Hagström.

Kim Karlsson, ansvarig för Pipemoduls svenska verksamhet bekräftar att en av de stora tidsbesparingarna i projekten är dess enkelhet:

– Pipemodul tar ansvaret för att modulerna alltid levereras i enlighet med gällande byggkrav, istället för att chansa med platsbyggda schakt. Vi hjälper alltid till i projekteringen för att hitta bästa ruttval. Pipemodul kan även komma ut till fastigheten för genomgång med bland andra beställare, fastighetsägare, entreprenör och konsult för genomgång av metoden i praktiken, berättar Kim.



Källa: Pipemodul