Eldsblommor ska smycka järnvägsviadukten i Härnösand


2019-06-11

Illustration över de \
Bild: Härnösands kommun
Illustration över de "flammande" Eldsblommorna under nattetid.

Illustration över Eldsblommorna i dagsljus.
Bild: Härnösands kommun
Illustration över Eldsblommorna i dagsljus.

Det blir konstnärsduon Guangjuan Zhang och Jan Stenberg som får göra den konstnärliga utsmyckningen av den nya järnvägsbron i Härnösand. Tre stora eldsblommor ska lysa i mörkret på vägbankarna vid sidan om bron. Sommaren 2020 ska verket vara på plats.

Guangjuan Zhang och Jan Stenberg bor och verkar i Stockholm. Båda har jobbat mycket med offentliga utsmyckningar tidigare och säger så här om uppdraget i Härnösand:

− Belysningen ska gestalta eldsblommornas olika skeenden, från den tändande gnistan över de rasande flammorna till den falnande glöden. Våra eldsblommor begränsar sig inte bara till de lägre temperaturernas varma färger utan letar sig även uppåt i temperaturerna i grönt och blått.

Eldsblommorna ska placeras på stolpar i rostfritt stål och kunna ses från många olika platser och därigenom fungera som landmärke.

− Härnösand har varit nära utplåning på grund av brand, men man har valt att genom tekniska innovationer säkra stadens fortlevnad, till exempel den tidiga implementeringen av elektrisk gatubelysning. Det som bestått är att det hos människorna finns en glöd, en låga som brinner för att bruka platsen. Det är den lågan vi vill skildra med eldsblommorna, säger konstnärerna.

Härnösands kommun använder den så kallade enprocentsregeln där en procent av den totala budgeten för större byggen ska gå till konstnärlig gestaltning. Tidigare under våren bjöds konstnärer in att anmäla sitt intresse för uppdraget att utsmycka järnvägsviadukten. Fler än 50 konstnärer anmälde sitt intresse och av dem valdes tre ut som fick skissa vidare.

Slutligen utsågs Guangjuan Zhangs och Jan Stenbergs bidrag som vinnare med motiveringen: ”Det vinnande förslaget har på ett spännande och innovativt sätt tolkat det angivna uppdraget. Konstnärerna har tagit sig an en utmanade plats och lyckats placera in sina verk där så att de både kommer att bli en naturlig del av platsen men ändå synas tydligt”.

− Vi fick många fantastiskt fina anbud och det ska bli jättespännande att se eldsblommorna på plats, säger kommunens konstintendent Linda Nordlander Frisk, som ingick i urvalskommittén tillsammans med konstnären Lisa W Carlsson och stadsarkitekten Thomas Karlström.

De övriga två konstnärer som fick skissuppdrag var Eva Marklund och Chun Lee Wang Gurt.



Källa: Härnösands kommun