Elev vid Luleå gymnasieskola belönad med Bygmastipendiet


2019-06-20

På bilden: Birger Karlsson (lärare Luleå gymnasieskola), Anders Wedin (rektor Luleå gymnasieskola), Erik Thun och Lars-Erik Nordström (Bygma Luleå).
Bild: Susanne Lindholm
På bilden: Birger Karlsson (lärare Luleå gymnasieskola), Anders Wedin (rektor Luleå gymnasieskola), Erik Thun och Lars-Erik Nordström (Bygma Luleå).

Sistaårseleven Erik Thun på Bygg- och anläggningsprogrammet vid Luleå gymnasieskola överraskades under fredagen med beskedet att han utsetts till årets Bygmastipendiat. Förutom äran och en exklusiv verktygsväska full med verktyg får han tiotusen kronor. Stipendiet riktar sig till sistaårselever på ett urval av landets gymnasieskolor och delas ut för sjätte året i rad.

Beskedet att Erik Thun tilldelas årets Bygmastipendium tillkännagavs av skolans rektor Anders Wedin vid en ceremoni på skolan under fredagen. Rektor läste upp de personliga motiveringarna och överlämnade diplom till de förvånade och glada eleverna. Bygmas representant Lars-Erik Nordström överräckte prischeckar samt den exklusiva verktygsväskan.

Det är sjätte året i rad som stipendiet delas ut och det på ett drygt tiotal orter runtom i Sverige. Med stipendiet vill byggvaruföretaget Bygma, som står bakom stipendiet, uppmuntra elever att välja byggbranschen och bidra till att öka branschens yrkesstolthet, liksom att säkerställa framtida arbetskraft och kompetens inom byggsektorn. Stipendiet ges till den eller de elever som antingen visat på goda studieresultat eller gjort en anmärkningsvärd uppryckning.

I en tid där allt färre elever väljer de yrkesförberedande programmen, i vart fall i storstadsregionerna, är det viktigt att vi säkrar yrkeskunskapen och en hållbar framtid för branschen. Därför vill vi lyfta fram unga förebilder i skolans värld och inspirera fler ungdomar till att vilja satsa på en utbildning inom bygg. Det är syftet bakom Bygmastipendiet, säger Carl Evedius, inköps- och marknadschef på Bygma.


Juryn, bestående av bland andra rektor och lärare på skolan, motiverade sitt val på följande sätt:
Erik har på ett mycket ambitiöst sätt tagit ansvar för sina studier, såväl i yrkesämnena som i de gymnasiegemensamma ämnena och som klassens skyddsombud har han även visat en vilja att ta ansvar för gruppen. Han har tagit väl vara på möjligheterna att nå längre och lämnar gymnasiet med högre betyg än i grundskolan. Erik har visat på mycket god förmåga i de praktiska momenten, både i skolan och på sina APL-platser, något som inneburit att han efter sina gymnasiestudier nu har en anställning. Vi önskar Erik lycka till i arbetslivet och med planerna på att i framtiden starta ett eget företag och arbeta med fastighetsrenovering.


Fakta om Bygmastipendiet:
Svensk skola är full av fantastiska ungdomar. På Bygma vill man gärna vara med och lyfta fram några av dem. Därför instiftade man för sex år sedan Bygmastipendiet, där unga förebilder som går sista året på gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram belönas, antingen om man gjort en skolprestation utöver det vanliga eller om man lyckats vända en nedåtgående trend och visat att ”allt är möjligt”.

Bygma anslår 10 000 kronor per skola, som en jury inför varje läsårsavslutning fritt får fördela mellan 1-2 avgångselever. Sökanden ska ha utmärkt sig genom fina studieresultat eller genom att ha gjort en påtaglig uppryckning under sin skolgång och visat att allt är möjligt. Bygmastipendiet delades ut första gången 2014.

Med Bygmastipendiet vill Bygma inspirera fler till att satsa på en utbildning och karriär inom byggbranschen liksom att ingjuta yrkesstolthet i de ungdomar som är på väg ut i arbetslivet.

Bygma har i år utökat med ytterligare två skolor och samarbetar i dagsläget med femton skolor på följande orter:

 

Källa: Bygma