Nya fakta om Järva begravningsplats undanhölls


2019-06-20

Nätverket Låt parken leva har begärt ut och låtit granska systemhandlingen för Järva begravningsplats.
Bild: Låt parken leva
Nätverket Låt parken leva har begärt ut och låtit granska systemhandlingen för Järva begravningsplats.

Ritningar för omdiskuterade Järva begravningsplats i norra Stockholm har varit klara sedan 27 april 2018, men inte lagts fram av Kyrkogårdsförvaltningen. När kommunfullmäktige godkände etapp 1 i januari 2019 illustrerades beslutet med flera år gamla skisser av etapp 2 och 3. Kyrkogårdsförvaltningen fick klartecken för sitt dyraste projekt någonsin, men politikerna har inte fått en riktig bild av hur det kommer att se ut.

Järva begravningsplats är ett resultat av en arkitekttävling 2010. Men för att idéskisser ska bli verklighet måste de konkretiseras. Den så kallade systemhandlingen är ritningar som exakt visar vad som ska byggas och hur. Nätverket Låt parken leva har begärt ut delar av systemhandlingen för Järva begravningsplats.

– Det förslag som vann arkitekttävlingen och redovisas i detaljplanen är något helt annat än det storskaliga och brutala förslag som nu planerar att byggas, säger landskapsarkitekten Jonas Löf, som granskat handlingarna på Låt parken levas uppdrag.

Systemhandlingen visar att marken ska grävas ut till 3 meters djup och att i princip alla träd i området måste avverkas. Bara begravningsplatsens första etapp innehåller sammanlagt fem kilometer hårdgjorda vägar av olika bredd, plus parkeringsplatser.

Dessa ingrepp i dagens miljö har inte redovisats för politiker eller invånare.

Kyrkogårdsförvaltningen har konsekvent hänvisat till Miljökonsekvensbeskrivningen från detaljplanesamrådet som inte ansåg att begravningsplatsen skulle påverka landskapets karaktär. ”Förslaget kan väntas bli väl anpassat till landskapets befintliga skala och struktur, genom att fortsätta bygga en småskuren, varierad, vegetationsklädd yta med låga byggnader, murar och nästan helt utan hårdgjorda ytor.”

– Hur kan man säga så när etapp 1 genomkorsas av vägar och parkeringsplatser och tusentals träd kommer att avverkas i Järva Discgolf Park, Årets park i Sverige 2017, frågar tenstabon Björn Erdal, talesperson för Låt parken leva.

– Begravningsplatsen har lyfts fram som ett känsligt projekt som smyger sig in i befintligt landskap. Men handlingarna som förvaltningen håller för sig själva visar att cirka 10 hektar mark skövlas helt och gör parken till en stor schaktgrop. Politikerna har blivit grundlurade, säger Björn Erdal.




Källa: Låt parken leva