MKB Fastighets AB bygger trähus och minskar klimatpåverkan


2019-06-25

Kvarteret Allsången i bostadsområdet Lindängen.
Bild: Lindbäcks
Kvarteret Allsången i bostadsområdet Lindängen.

Minskad klimatpåverkan blir resultatet när MKB Fastighets AB nu bygger sina första hus med trästomme. Det blir fem färgglada trähus i bostadsområdet Lindängen och ett helt kvarter i Bunkeflostrand. Totalt 333 nya lägenheter.

– En stor del av en byggnads klimatpåverkan kommer från byggprocessen och produktionen av byggmaterial. Därför är det viktigt att hitta åtgärder som kan minska denna påverkan. Att bygga stommen i trä, i projekt där det passar, är ett av flera sätt vi tittar på för att värna miljön, säger Jenny Holmquist, miljöstrateg på MKB Fastighets AB.

Klimatfrågan är en av MKBs mest prioriterade miljöfrågor. Förutom att bygga med trästomme arbetar MKB med att göra klimatkalkyler för flera byggprojekt och ska testa klimatanpassad betong.

– Vi är extra glada över att kunna leverera klimatsmarta, nyproducerade lägenheter med rimliga nyproduktionshyror. Dessutom kan kunderna i Lindängen och Bunkeflostrand välja klimatsmarta sätt att ta sig till och från bostaden genom tillgång till exempelvis lådcyklar med el och bilpool. Vi tror att våra kunder uppskattar när vi kombinerar prisvärdhet med hållbarhet, säger Håkan Sörensen, nyproduktionschef MKB Fastighets AB.

 

Fakta
• 121 lägenheter i Lindängen
• 212 lägenheter i Bunkeflostrand
• Inflyttning startar i årsskiftet 2019-2020
• Energianvändningen för husen i Lindängen är beräknad till 51 kWh/kvm ATEMP, år och de värms med förnybar fjärrvärme
• Energianvändningen för husen i Bunkeflostrand är beräknad till i snitt PET 75 kWh/kvm ATEMP, år och de värms med biogas
• Båda projekten har el från vindkraft
• Boende får tillgång till bilpool, lådcyklar med el, cykelverkstad och gott om cykelparkering



Källa: MKB Fastighets AB