Nytt arbetssätt ska ge tidigare byggstarter i Göteborg


2019-06-25

Ett nytt arbetssätt ska snabba upp byggprocessen i Göteborg.
Bild: Göteborgs Stad/Lo Birgersson
Ett nytt arbetssätt ska snabba upp byggprocessen i Göteborg.

Som första kommun i Sverige erbjuder Göteborgs Stad ett nytt arbetssätt med flera parallella processer mellan byggaktörer och kommunen för att byggstart ska kunna ske tidigare. Med det nya arbetssättet kan spaden sättas i jorden ett år tidigare jämfört med traditionella processer.

Det nya arbetssättet gör det möjligt att börja bygga strax efter att detaljplanen fått laga kraft. Byggaktören projekterar byggnaden parallellt med att detaljplanen utformas och Göteborgs Stad erbjuder särskilda processer för att ta fram nybyggnadskarta, genomföra lantmäteriförrättning och förbereda bygglovsansökan.

För att ta fram arbetssättet har Göteborgs Stad använt erfarenheterna från Bostad2021, ett projekt mellan byggaktörer och Göteborgs Stad som startade 2014 för att snabbt skapa tusentals nya bostäder utöver den ordinarie produktionen med hjälp av samverkan och parallella processer.

– En viktig lärdom från Bostad2021 är att alla byggprojekt inte klarar av att nå en tidigare byggstart genom parallella processer. Därför är det nya arbetssättet bara aktuellt för projekt som har vissa förutsättningar, och en av de viktigaste är att byggaktören kan börja bygga så snart detaljplanen fått laga kraft, säger Henrik Kant, Göteborg Stads stadsbyggnadsdirektör.

Ett arbetssätt med parallella processer kräver att byggaktören är aktiv tidigare i processen och har finansiella och organisatoriska möjligheter att följa en utsatt tidsplan.

– Det kan innebära att även byggaktören behöver se över sina rutiner och arbeta på ett annat sätt än tidigare, säger Johan Benjaminsson som är t.f. chef för lantmäteriavdelningen och en av de som utvecklat det nya arbetssättet.

En annan viktig förutsättning är att det finns utbyggt vatten och avlopp samt vägar på plats som har kapacitet att klara den nya bebyggelsen. Dessutom bör marken vara klar att bebyggas så snart detaljplanen fått laga kraft, exempelvis ska alla förhandlingar om markförvärv vara klara och inga större ledningsomläggningar behöva göras.

– Vi vet att en del andra kommuner erbjuder parallell fastighetsbildning eller parallell bygglovshandläggning som är två av delarna i vårt nya arbetssätt. Men att införa flera parallella processer som ett koncept som går att pröva i alla exploateringsprojekt är något nytt, fortsätter Johan Benjaminsson.

Parallella processer ska inte förväxlas med exploatörsmedverkan i detaljplansprocessen, som innebär att byggaktörerna själva utför fler arbetsmoment när en detaljplan tas fram, moment som normalt hanteras av kommunen. Med det nya arbetssättet gör byggaktören fler av de arbetsmoment som normalt är byggaktörens ansvar tidigare och parallellt med processen. Bägge arbetssätten innebär att byggaktören blir mer aktiv tidigare i exploateringsprocessen och syftet är detsamma - att snabbare nå byggstart.

Arbetssättet med parallella processer kan användas för samtliga detaljplaner som innebär bebyggelse av kvartersmark, och inte bara för bostäder. 



Källa: Göteborgs stad