Glacell har installerat solcellerna på Stockholms första plusenergihus


2019-06-25

Glacell, Norra Djurgårdsstaden, 2019.
Bild: Peab
Glacell, Norra Djurgårdsstaden, 2019.

I början av juni flyttade hyresgästerna in i Stockholms första plusenergihus i Norra Djurgårdsstaden. Glacell installerade solceller på de två byggnadernas tak, fasader och inglasade fasaddelar.

Glacell är ett varumärke inom Lambertsson och för elinstallationer där solceller ingår. Vid den här installationen var det hela tiden fokus på energiproduktionen, samtidigt som husets form och vinklar var en utmaning. Tre olika typer av solcellsinstallationer gjordes. De två taken är de viktigaste ur produktionssynpunkt eftersom de ska producera majoriteten av solenergin nödvändigt för att nå plusenergistatus.

– Där installerade vi några av världens mest effektiva solcellsmoduler per ytenhet. Annars var det en vanlig solcellsinstallation, med undantag att taket inte är rektangulärt, säger Oskar Meijer som är projektledare för solceller i region Öst.

Mest tidskrävande var fasaderna där solcellerna samspelar med sträckmetallkassetter där framöver växtlighet ska klättra. Båda husen var ritade utifrån solcellsmodulernas bredd.

Den tredje solcellstekniken är tre inglasade balkonger där så kallade glas-glas-moduler byggdes in i ett glasfasadsystem.

– Plusenergiprojektet har uppmärksammats en hel del i medier, vilket alltid är roligt, säger Ola Andersson på Glacell. Vi fick vara med i tidigt skede och ta fram lösningen och kunde bidra med vår kompetens inom solcellstekniken, inom energiberäkningar och konstruktion.



Källa: Peab